Øyene har de siste dagene vært rammet av voldsomt uvær.Ingen hadde hørt noe fra de rundt 3.000 innbyggere på øyene Anuta og Tikopia siden den voldsomme tropestormen Zoë feide over øygruppen i Polynesia vest i Stillehavet sist lørdag. Hjelpearbeidere fryktet at mange av øyboerne kunne være blåst på sjøen, men en regjeringstjenestemann sa at frykten var overdrevet.

Disse øyene er små og svært lavtliggende, det eneste som fins der er innbyggerne, hyttene de bor i og hagene rundt hyttene. Men folkene på øyene er vant til uvær, det vet hvor de finner ly, og tidligere tropestormer har ikke krevd mange menneskeliv, beroliget Loti Yates som er sjef for Salomon-øyenes nasjonale kontor for nasjonal krisehåndtering

En hurtiggående patruljebåt med telt, matvarer og medisiner ble holdt tilbake på havna i Salomonøynenes hovedstad Honiara, fordi regjeringen ikke hadde betalt for matvarene. Fra Honiara til Tikopia er det 1.000 kilometer, og båten trenger minst tre dager til turen.

Martin Karani ved kontoret for krisehåndtering sa onsdag at det ikke var noen vits i å sende båten av gårde lastet bare med medisiner og telt. Det ville ikke være riktig å komme til Anuta og Tikopia uten mat til befolkningen, framholdt Karani.