Bagdad: Bilder fra Saddam Husseins henrettelse og av eksdiktatorens lik gikk verden rundt lørdag. Henrettelsen ved daggry markerte en dramatisk og voldelig slutt for lederen som så brutalt styrte Irak i minst 24 år før han ble styrtet da amerikanske styrker invaderte landet i mars 2003. Dermed ble dommen fra 5. november, for massakren på 148 sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982, fullbyrdet. Men den tidligere diktatoren vil ikke bli stilt til ansvar for de andre forbrytelsene begått under hans regime, deriblant drapene på titusenvis av kurdere.

Lørdag kveld skal liket av Saddam ha blitt fraktet til hjembyen Tikrit, og en muslimsk leder sier begravelsen kan gjennomføres i landsbyen Awja ved Tikrit allerede natt til søndag. Saddam Husseins familie uttaler imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at han skal gravlegges i byen Ramadi og ikke i Awja.

Jubel og raseri

I det sjiamuslimske slumområdet Sadr-byen i Bagdad utspant det seg jubelscener da mange av innbyggerne strømmet ut på gatene etter at nyheten om henrettelsen spredde seg. Også i den hellige byen Najaf i den sjiamuslimske sørlige delen av Irak var det jubel over at diktatoren som undertrykket det sjiamuslimske flertallet, er død.

I Tikrit samlet derimot hundrevis av demonstranter seg for å protestere mot henrettelsen, trass i at det var innført portforbud. I den fattige landsbyen der Saddam ble født, Awja, var det også rasende reaksjoner på henrettelsen.

— Dersom Saddam blir hengt, blir han en martyr som går inn i historien, sa en ung mann i 20-årene som åpenbart tvilte på nyheten om at han allerede var henrettet.

Filmet

Henrettelsen av den irakiske eksdiktatoren tidlig lørdag morgen ble videofilmet, slik at alle med selvsyn kunne få bekreftet 69-åringens død, og bildene ble vist dagen gjennom verden over.

TV-bildene viste Saddam idet han ble ført inn i rommet av flere menn i svarte hetter og fikk løkken lagt om halsen. Filmen ble avbrutt like før Saddam faktisk ble hengt i den fem meter høye galgen.

— Det gikk veldig fort. Han døde med en gang, sa et av de offisielle vitnene som observerte henrettelsen. Han fortalte at Saddam ikke hadde på seg noen hette over hodet, men at han ba en kort bønn.

Knakk

— Vi hørte at nakken hans knakk, sa Sami al-Askari, en medarbeider av statsminister Nuri al-Maliki.

— Henrettelsen av Saddam setter en stopper for alle patetiske forsøk på å få til en tilbakevending til diktaturet, sa statsminister Maliki.

Dommeren Munir Haddad, som var vitne til hengingen, sier Saddams siste ord gjaldt Iraks enhet.

— Han sa: Jeg håper dere vil bli forent, og jeg advarer dere mot å stole på den iranske koalisjonen fordi den er farlig, sa Haddad.

— En av vaktene dro i en spak, og han falt en halv meter ned i en luke, fremholdt Askari til Reuters.

Volden fortsetter

Henrettelsen satte ikke punktum for voldsbølgen som daglig dreper et stort antall mennesker i Irak. Tre bilbomber eksploderte i rask rekkefølge i det sjiamuslimske nabolaget Hurriya i Bagdad lørdag. Minst 36 mennesker ble drept og 77 såret, ifølge kilder i innenriksdepartementet.

Hurriya var tidligere et distrikt der sunnimuslimer og sjiamuslimer bodde ved siden av hverandre i fred. I den siste tiden er de fleste sunnimuslimene jaget fra nabolaget.

Det er frykt for at henrettelsen av Saddam vil utløse hevnangrep og enda mer vold, men det er uvisst om lørdagens bomber hadde sammenheng med henrettelsen. Vanligvis tar det lang tid å forberede bombeattentatene.

Tidligere lørdag ble 36 mennesker drept og 58 såret da en bilbombe eksploderte i den sjiamuslimske byen Kufa, nær den sjiamuslimske hellige byen Najaf i Sør-Irak.