Mye tyder på at Knut Arild Hareide blir sittende i posisjonen som leder av stortingsgruppa, selv om han har gått av som partileder etter at KrF gikk i regjering.

– Det er mange brikker som skal på plass i en helhetlig konstituering når nye stortingsrepresentanter har kommet inn, og man er ikke i mål ennå. Det vil bli avklart innen kort tid, men ikke i dag, sier KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset til NTB.

Jorunn Gleditsch Lossius og Geir Toskedal har tatt plass på Stortinget som varaer for Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som tirsdag ble utnevnt til statsråder. Dermed må vervene i stortingsgruppa fordeles på nytt.

Hareide ville ikke bli statsråd i den borgerlige regjeringen, men skal ha hatt ønske om å fortsette som parlamentarisk leder.

Bollestads støtte

Stortingsgruppas valgkomité, som ledes av Geir Jørgen Bekkevold, har innstilt Hareide som parlamentarisk leder, ifølge Aftenposten. Han får støtte av fungerende partileder Olaug Bollestad.

– Jeg synes godt Knut Arild Hareide kan betjene den jobben, sier Bollestad til avisen.

Partiveteranen Toskedal har imidlertid stilt spørsmål ved Hareides «entusiasme og engasjement» for jobben.

Veivalgsprosessen har splittet KrF i rød og blå fløy. Flere hundre har meldt seg ut av partiet, og flere sentrale partifolk har varslet at de ikke vil søke gjenvalg til verv. Blant dem er Bekkevold.

Ny partiledelse

Bollestad forsøkte å rette oppmerksomheten mot det som samler partiet da hun deltok på KrFs landskonferanse på Gardermoen i helgen.

– Det er viktig at vi løfter fram det som forener oss. Det som forener oss, er politikken vår og vårt politiske prosjekt. Det er det som skaper stolthet og engasjement, sa Bollestad til NTB lørdag.

Konferansen samlet 400 KrF-ere fra hele landet, og ifølge Vårt Land var personkabalen som skal legges på landsmøtet i april, et hett korridortema.

Vil ha geografisk spredning

Fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland melder seg som kandidat til posten som partiets 2. nestleder, ifølge Aftenposten. Hun mener partiet må ha en bredere geografisk sammensetning.

– Det finnes gode folk over hele landet om man leter, men det er den letingen som mangler. Vi må synliggjøre politiske talenter i alle fylkeslag. Der er det jeg hiver meg frempå. Jeg vil profilere den delen av partiet, sier hun til avisen.

Ifølge Vårt Land har Hedmark KrF foreslått Line Henriette Holten fra Østfold som nestleder. Hun satt på Stortinget fram til 2017.

– Vanskelig jobb

Det blir også flere plasser i sentralstyret å fylle når de røde medlemmene Dag Sele og Hilde Ekeberg forsvinner ut.

Overfor avisen erkjenner leder Solveig Ege Tengesdal i KrFs valgkomité at jobben er krevende:

– Ja, vi må finne en partiledelse og et sentralstyre som KrF-organisasjonen kjenner seg igjen i, og som reflekterer sammensetningen av partiet, sier hun.

Nyslått barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som er fra Aust-Agder, ligger godt an til å bli partileder, mens Bollestad fra Rogaland trolig går tilbake til posten som første nestleder.