LIVESTUDIO: Scroll nedover for de siste oppdateringene.

Se øverst for resultatene fra de forskjellige statene. Følg valget minutt for minutt ved å scrolle nedover.

WASHINGTON: I talen rakte han ut en hånd til sine politiske motstandere.

– Nå er det på tide at republikanere og demokrater kommer sammen som et forent folk, sa Trump.

Han fortalte at Hillary Clinton har ringt ham og erkjent valgnederlaget.

– Hun har jobbet veldig hardt over en svært lang periode. Vi skylder henne takknemlighet for det hun har gjort for landet, sa Trump.

– En bevegelse

I talen hevdet Trump at det ikke var en valgkamp som førte ham fram til seier – men en bevegelse som besto av millioner av vanlige menn og kvinner. Valgkampen er over, men vårt arbeid med denne storslåtte bevegelsen har så vidt begynt, fastslo Trump.

– Jeg ser fram til å være presidenten deres, sa Trump, som ytret håp om at amerikanerne vil være stolte når hans tid som president er over.

– Ingenting vi ønsker for vår framtid, er utenfor rekkevidde, sa han videre.

Trump sa også at USA «vil komme godt overens» med alle nasjoner som ønsker å komme godt overens med USA.

– Jeg vil si til verdenssamfunnet at selv vi om vi vil sette USAs interesser først, vil vi opptre retteferdig overfor alle.

Økonomisk vekst

Trump lovet også, som under valgkampen, at hans administrasjon vil doble USAs økonomiske vekst.

– Vi vil sørge for at millioner av folk kommer i arbeid mens vi bygger opp vår infrastruktur, sa Trump.

Den nyvalgte presidenten lovet videre støtte til USAs veteraner.

– Vi vil ta godt vare på våre veteraner. Jeg har blitt kjent med mange av dem i løpet av denne 18 måneder lange reisen, sa Trump.

– Historisk

USA neste visepresident, Mike Pence, sa før Trump gikk på scenen at «dette er historisk».

– Det amerikanske folket har talt, og det amerikanske folket har valgt sin nye mester. USA har valgt en ny president, og det er nesten vanskelig for meg å finne ord for å beskrive æren jeg og familien min føler, sa Pence.

Wisconsin

Klokka 8.31 norsk tid meldte nyhetsbyrået AP at Donald Trump ble valgt til president i USA. Dette ble klart etter at han hadde vunnet delstaten Wisconsin.

Kort tid senere meldte imidlertid CNN at Clinton har ringt Trump og gratulert ham med seieren.

Republikanernes presidentkandidat vant overraskende i flere av de største vippestatene, blant dem Florida, Pennsylvania og Wisconsin. Både meningsmålere og eksperter ble tatt på senga da resultatene tikket inn fra stadig flere delstater.

Donald Trump blir USAs neste president. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skuffet

Skuffede Clinton-tilhengere forlot tidligere Clintons valgvake i New York.

– Jeg har bodd i utkantstrøk, og jeg kjenner mange der. Jeg hadde større tiltro til at de ville gjort det riktige. I det minste at de ikke hadde følt slik de gjør om så mange saker – som ikke stemmer med hvordan verden fungerer, sa Clinton-tilhengeren Tiffany Knight til NTB rett etter midnatt lokal tid.

Også Clinton-tilhenger Beth Nelson Smayda var sjokkert da hun forlot valgvaken.

– Jeg har to unge døtre. Å tenke på at de må lytte til Trump i fire år, og måten han ser på kvinners rolle i samfunnet, er rett og slett skremmende, sier Smayda.

Sjokkerte velgere på Hillary Clintons valgvake måtte innse at Donald Trump tok stat etter stat. Foto: Reuters / NTB scanpix

Solberg: – Norge vil fortsette samarbeidet med USA

Norge vil fortsette det gode samarbeidet med USA, slo statsminister Erna Solberg (H) fast onsdag formiddag etter at Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det amerikanske folket har valgt og Donald Trump blir ny president. Jeg gratulerer ham med valgseieren, sa statsministeren.

Hun sa det hadde vært et tett oppløp som har engasjert en hel verden og karakteriserte det som en valgkamp med sterke ord.

– Jeg er glad for at Trump nettopp nå har invitert til et bredt samarbeid og at han ga uttrykk for at valgkampen nå er over, og at man nå må stå sammen, sier Solberg.

Vladimir Putin håper på godt samarbeid med Donald Trump. Foto: SERGEI KARPUKHIN / X00944

Putin gratulerer Trump

Russlands president Vladimir Putin gratulerer Donald Trump med valgseieren.

– Dialogen mellom Washington og Moskva er i begge lands interesse, sier Putin, som håper han kan samarbeide med Trump om å bedre forholdet mellom de to landene.

– Jeg håper at vi kan samarbeide om forholdet mellom våre land og om internasjonale spørsmål, skriver Putin i en hilsen til USAs kommende president, ifølge nyhetsbyrået Ria.

Sjokk

Norske USA-eksperter er også overrasket over at Trump gjorde det så bra i valget.

– Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

– Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sa Snoen til NTB før det endelige resultatet var klart.

Frustrasjon

Den aller største utfordringen blir å lappe sammen landet slik at det blir mulig å fatte riktige beslutninger, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Også han er overrasket over Trumps suksess og mener valget er et uttrykk over hvor frustrerte mange amerikanere er.

– Ikke bare de som sliter økonomisk, for mange er også frustrerte over den politiske stillstanden i Washington og ønsker at noen skal komme utenfra og få systemet til å fungere igjen, sa Melby før det endelige resultatet var klart.

Maas etter valget av Trump: – En galere verden

Verden kommer ikke til å gå under, sier Tysklands justisminister Heiko Maas om amerikanernes valg av Donald Trump som president.

– Den blir bare galere, legger Maas (SPD) til i en kommentar til resultatet etter presidentvalget i USA, som altså ga en overraskende seier til kontroversielle Trump.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan. Foto: Reuters/NTB scanpix

Paul Ryan gratulerer Trump

Donald Trumps valgseier er en avvisning av feilslått liberal politikk, sa Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, da han ringte og gratulerte Trump.

Ryan har flere ganger kritisert Trump i løpet av valgkampen. Natt til onsdag lokal tid ringte han likevel eiendomsmilliardæren og gratulerte ham med seieren.

Etter en splittende valgkamp mener Ryan at Republikanerne nå må jobbe for å samle nasjonen.