Manshaus viste ny høyreekstrem hilsen til retten

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) viste en ny høyreekstrem hilsen til Oslo tingrett før han ble fengslet i en ny periode på åtte uker.

Publisert:

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus gjorde et nytt håndsignal i Oslo tingrett mandag. Han fikk forlenget varetekt med åtte uker. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Advokat Audun Beckstrøm sammen med sin klient Philip Manshaus i Oslo tingrett mandag. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bistandsadvokat Farid Bouras i samtale med politiadvokat Hilde Strand i Oslo tingrett mandag. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NTB

Retten ga altså politiet medhold i begjæringen om åtte ukers forlenget varetekt etter fengslingsmøtet mandag. Aktor viste til gjentakelsesfaren, noe også retten la til grunn i sin kjennelse.

– Etter åtte uker tenker vi at berammelse og den slags er avklart. Det er vanskelig for meg å angi hvor lang tid statsadvokat og riksadvokat vil bruke på dette, men kanskje vi kan vente en tiltale i løpet av januar. En hovedforhandling i første halvdel av 2020 er fortsatt realistisk, sier politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt til NTB.

Både Strand og en av Manshaus to forsvarere, advokat Audun Beckstrøm, sier til NTB at de regner med at en rettssak vil pågå i to til tre uker.

Manshaus tok betenkningstid på ankespørsmålet da dommeren raskt kom med kjennelsen etter det korte fengslingsmøtet. Neste fengslingsmøte blir mandag 2. mars.

Gjentakelsesfare

Politiadvokaten viste spesielt til de sakkyndiges risikovurdering. I erklæringen de tre rettspsykiaterne har avgitt, skriver de at det er særlig risiko for fremtidig vold når det gjelder Manshaus.

– Det er ikke naturlig for meg å si noe nærmere om innholdet i erklæringen, men opp mot det retten skal vurdere i dag, nemlig faren for gjentakelse, så mener vi det er relevant, sier hun.

Beckstrøm sier de vil vurdere kjennelsen.

– Vi mener at hovedregelen er fire uker, og at det kan være greit at retten etter fire uker gjør en ny vurdering, særlig når det gjelder fremdriften i saken, sier han til NTB.

Nytt håndsignal

Manshaus møtte i Oslo tingrett kledd i dress og slips og gjorde nazihilsen, slik han har gjort i foregående fengslingsmøter.

I tillegg gjorde han OK-håndbevegelsen, pekefinger og tommel som danner en sirkel, et tegn som i den senere tid er hyppigere brukt av personer på ytre høyre-fløy. Håndbevegelsen blir av noen brukt som et «oppriktig uttrykk for hvit overmakt», ifølge Anti-Defamation League (ADL), skriver BBC.

Han ville ikke forklare seg for retten, men begjærte seg løslatt. Manshaus erkjenner forholdene han er siktet for, men nekter straffskyld og påberoper seg nødrett for handlingene.

Drap og terror

I august i fjor skjøt og drepte han sin 17 år gamle stesøster. Deretter kjørte han til Al-Noor islamic Centre i Bærum der han begynte å skyte. Ingen ble skadd, og 22-åringen ble overmannet og uskadeliggjort av to eldre menn i moskeen.

I desember ble det klart at de sakkyndige som har observert ham, konkluderer med at han var tilregnelig da han utførte drapet og terrorhandlingen han er siktet for.

Det betyr at han kan dømmes til fengselsstraff eller forvaring dersom han blir funnet skyldig.

Publisert: