Mer enn 3.000 politibetjenter deltok i aksjonen onsdag morgen mot mer enn 130 hus og leiligheter i 11 av landets 16 delstater, skriver de tyske avisene Bild , Zeit og Der Spiegel.

Justisminister Marco Buschmann beskriver aksjonen som en antiterroroperasjon og sier at de mistenkte planla et væpnet angrep på statlige institusjoner.

– Basert på det vi har funnet ut, var målet til gruppa å eliminere den gjeldende statsordningen i Tyskland, den grunnleggende frie og demokratiske ordenen, ved bruk av vold og militærmakt, sa riksadvokat Peter Frank onsdag.

22 tyske statsborgere er pågrepet og siktet for å være medlemmer av en terrororganisasjon. Ytterligere tre personer, deriblant en russisk statsborger, er pågrepet og mistenkt for å støtte organisasjonen. I tillegg etterforskes ytterligere 27 personer.

Én person ble pågrepet i den østerrikske byen Kitzbühel og en annen i Perugia i Italia.

Reichsbürger-bevegelsen

Blant de mistenkte er folk fra den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, som ikke aksepterer den tyske føderasjonen og fremmer høyreekstreme og antisemittiske holdninger. Bevegelsens medlemmer nekter å betale skatt og samler våpen ulovlig.

Mange er tilhengere av konspirasjonsteorier om at Tyskland styres av en såkalt «dyp stat», en teori som har fått fotfeste i flere land, blant dem USA.

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands etterretningsbyrå anslår at bevegelsen har rundt 21.000 tilhengere.

Enkelte av gruppens medlemmer hadde gjort «konkrete forberedelser» på å storme Forbundsdagen med en liten væpnet gruppe, ifølge påtalemyndigheten.

De tror flere kan være skyldige i landsforræderi, men sier at det må etterforskes videre for å slå dette fast.

Planla statskupp

Fra regjeringshold heter det at gruppa som planla kuppet, var «drevet av voldelige kuppfantasier og konspirasjonsideologier».

Påtalemyndigheten anklager de pågrepne for å ha dannet en terrorgruppe i fjor, med mål om å styrte den tyske stat og etablere en ny orden, som de har startet arbeidet med å utarbeide.

De mistenkte var klare på at målet deres kun kan nås ved bruk av militære midler og med makt, skriver påtalemyndigheten.

Høyreekstrem trussel

Aksjonene viser at vi vet hvordan vi forsvarer oss med full styrke mot demokratiets fiender, sier innenriksminister Nancy Faeser.

Tyske tjenestepersoner har gjentatte ganger uttalt at høyreekstremister utgjør den største sikkerhetstrusselen i Tyskland.

Dette ble særlig aktuelt etter drapet på den innvandringsliberale politikeren Walter Lübcke i 2019 og det nynazistiske angrepet mot en synagoge i Halle samme år, der to personer ble drept.

– Etterforskningen gir innsikt i omfanget av terrortrusselen innad i Reichsbürger-miljøet, sier Faeser.

Skal ha snakket med Russland

Politiet mistenker to eldre menn for å være lederne av nettverket. De er i tråd med tysk praksis identifisert som Heinrich XIII P.R. og Rüdiger v. P.

Den førstnevnte er 71 år gamle Heinrich, som bruker prinsetittel og stammer fra den fyrstelige Reuss-slekten. Den har regjert over deler av det østlige Tyskland.

Rüdiger v. P. er en 69 år gammel tidligere fallskjermsoldat, ifølge Der Spiegel.

Ifølge påtalemyndigheten skal Heinrich XIII ha kontaktet russiske myndigheter med sikte på å forhandle om en ny orden i landet så snart den tyske regjeringen ble styrtet. Planen skal ha vært å innsette ham som leder.

– Ifølge nåværende undersøkelser er det imidlertid ingen indikasjoner på at personene som ble kontaktet, reagerte positivt på forespørselen hans, sier påtalemyndigheten.

Russland avviser å ha vært i kontakt med gruppa, skriver den landets ambassade i Tyskland i en uttalelse.

Folkevalgte og elitestyrker

Et tidligere medlem av den tyske nasjonalforsamlingen var ment å ta ansvar for justisfeltet i den nye regjeringen gruppa ønsket å danne, ifølge Frank.

Blant de mistenkte er Berlin-dommeren Birgit Malsack-Winkermann, tidligere folkevalgt i nasjonalforsamlingen for ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Partiet har blitt etterforsket av tyske sikkerhetstjenester på grunn av bånd til ekstremister. I en uttalelse fordømmer partilederne Tino Chrupalla og Alice Weidel de angivelige kupplanene, som de sier de først hørte om gjennom mediene.

– Vi har full tillit til myndighetene som er involvert, og vil kreve en rask og grundig etterforskning, sier de i uttalelsen.

Der Spiegel melder at en av kasernene til den tyske elitestyrken KSK i landsbyen Calw sørvest i landet er blant stedene det ble aksjonert mot. Myndighetene har ikke villet kommentere dette. En pågrepet soldat skal ha vært stasjonert her, ifølge mediene.

KSK har de siste årene blitt rammet av en rekke skandaler, noe som har ført til en større gjennomgang av spesialstyrkens virksomhet. Ett kompani er blitt helt oppløst som følge av bekymring for høyreekstremisme.