– Tiltalen beskriver alle omstendighetene som har betydning for skyldspørsmålet, og at det foreligger straffeskjerpende omstendigheter. Den gir en beskrivelse av at Birgitte ble utsatt for massiv vold over tid, og at hun ble utsatt for overgrep, sier konstituert statsadvokat Thale Thomseth til NTB.

Når Riksadvokaten beordrer at det skal tas ut tiltale i Tengs-saken, er det det tydeligste uttrykket for at påtalemyndigheten mener den over 27 år gamle drapsgåten endelig er oppklart.

Statsadvokaten kan ikke gå til retten med en straffesak uten å være overbevist om at bevisene holder til domfellelse.

– Uten at jeg kan gå i detalj om hva som skal legges fram i retten, kan vi si at DNA vil bli svært sentralt i saken, og da særlig funnene som ble gjort etter at saken ble tatt opp på nytt i 2017, sier Thomseth.

Saken har vært etterforsket i nesten seks år etter at Kripos' cold case-gruppe anbefalte den gjenåpnet i 2016. Tiltalte kobles til drapet med DNA-bevis, sikret gjennom nye analyser av gamle prøver. Det er sikret biologisk materiale som knytter tiltalte til drapet gjennom en svært sjelden DNA-mutasjon.

Avviser DNA-beviset

Han ble avhørt som vitne i den opprinnelige Tengs-etterforskningen og ble allerede da trukket fram som moduskandidat. Han er også flere ganger domfelt på 1980- og 1990-tallet, blant annet for blotting og overfall.

Mannen har hele veien nektet enhver befatning med det uoppklarte drapet natt til 6. mai 1995. Nå opplever han å være i et mareritt og håper han snart skal våkne, ifølge forsvareren, advokat Stian Kristensen.

52-åringen tok beskjeden om at han nå må møte i retten og forsvare seg mot en drapstiltale meget tungt.

– Jeg vil vente til rettssaken med å gå i detalj om hvordan vi anser DNA-beviset, men det er på det rene at det er hentet ut fra så mikroskopiske mengder biologisk materiale, at det kunne var mulig å få fram kjønnsmarkøren og ikke en komplett DNA-profil, sier Kristensen, som peker på oversmitte som en forklaring på hvordan materialet kan ha kommet på Tengs' strømpebukse.

– I det ligger det at vi mener at kan være andre overføringskilder enn gjennom drapshandlingen, sier han.

Funnet drept

Det var 1. september i fjor at mannen fra Haugalandet i Rogaland ble pågrepet, siktet for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs på Karmøy i mai 1995. Hun hadde kvelden før vært på en sammenkomst for ungdom å bedehuset på Avaldsnes før hun rundt klokka 23 haiket inn til Kopervik sentrum.

En snau halvtime senere er det ikke flere kjente observasjoner av henne før hun morgenen etter ble funnet ille tilredt ved et beiteområde ved Gamle Sundvei på Karmøy – drept, åpenbart utsatt for stump vold, og hadde blitt utsatt for en seksualforbrytelse, ifølge Karmsund herredsretts dom fra 1997.

Opprinnelig ble fetteren til Birgitte Tengs dømt i tingretten for å ha drept jenta. Det skjedde i 1997, men året etter ble han frikjent i lagmannsretten. I den sivile delen av saken ble han imidlertid dømt til å betale erstatning på 100.000 kroner til foreldrene til Birgitte Tengs. Kravet er ettergitt, men denne dommen står fremdeles ved lag.

Fetterens forsvarer varsler nye forsøk på å få omstøtt den sivile dommen nå som den nye tiltalen er tatt ut.

– Den vil være en nyomstendighet i fetterens sak som sannsynligvis vil føre til en frifinnelse, sier Arvid Sjødin til NTB.

Rettssak kan bli utsatt

Saken er berammet til å starte 7. november i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund tinghus. Retten har satt av hele 14 uker til hovedforhandlingen, hvilket tilsier at den etter planen ikke blir tatt opp til doms før i februar neste år.

Forsvareren opplyser til NTB at han vurderer å be om at den utsettes i to uker. Partene skal ha et saksforberedende møte mandag ettermiddag. Der vil tidsskjemaet for straffesaken bli tatt opp.

– Det er ikke utenkelig med en utsettelse, sier konstituert statsadvokat Thale Thomseth til NTB.

– Påtalemyndigheten er opptatt av at alle aktørene skal få god tid til å forberede seg, understreker hun.

Tiltalte er også siktet for drapet på Tina Jørgensen i 2000. I den saken er det foreløpig ikke fattet noen påtaleavgjørelse.