Har du informasjon om det som har skjedd? Bilder eller video? Ta kontakt med oss på tips@aftenposten.no eller telefon: 02286.

Politiet sier de etterforsker saken som et terrorangrep. Matapour er norsk statsborger med iransk opprinnelse, opplyser Oslo-politiet.

  • 42-åringen er blitt dømt flere ganger, men ingen av disse er i nærheten av like alvorlig som masseskytingen natt til lørdag.

  • Det dreier seg om en domfellelse for et narkotikaforhold og bæring av kniv. Fra flere år tilbake har han også en dom for legemsbeskadigelse.

  • Han er tidligere blitt siktet for drapsforsøk, men saken ble henlagt av politiet.

  • Han har vært kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siden 2015. Sikkerhetstjenesten hadde møte med ham senest i mai.

  • Matapour ble pågrepet med et håndvåpen og et automatvåpen. Begge våpnene var uregistrerte, og betegnes av politiet som «av eldre type».

  • Ifølge flere medier har Matapour hatt kontakt med den kjente islamisten Arfan Bhatti.

Anmeldt for vold mot familiemedlem

Tidligere domfellelser gir et mer detaljert bilde av den siktede gjerningsmannen:

  • Han er tidligere anmeldt for vold i nære relasjoner.

  • Flere av dommene kommenterer mannens mentale helse.

  • I en dom fra 2016, påpeker retten at han «åpenbart har hatt en del psykiske vansker». Da var han tungt medisinert, ifølge mannens forsvarer.

  • I september 2020 ble han dømt for å ha gått med en foldekniv på et offentlig sted. Han fikk 12.000 kroner i bot.

Oslo-politiet uttalte lørdag at de etterforsker saken ut ifra en teori om at mannens psykiske helse kan ha påvirket nattens hendelse.

– Vi etterforsker med full styrke, og vi har ikke grunn til å tro at det vil skje nye hendelser. Vi bruker alle tilgjengelige ressurser for at alle skal føle seg trygge, sa polititadvokat Børge Enoksen på pressekonferanse i går ettermiddag.

– Det er viktig å få kartlagt hans psykiske helse opp mot tilregnelighet. Det er besluttet at det blir gjennomført en judisiell observasjon av siktede, sa Enoksen.

Her blir gjerningsmannen pågrepet. Lørdag ville han ikke forklare seg til politiet. Foto: Tipser

Kom til Norge på 90-tallet

Matapour kom til Norge på begynnelsen av 90-tallet med foreldre og to søsken. Da var han 12 år gammel.

Familien bosatte seg først på vestlandet, men flyttet etter noen år til Oslo.

Han har ikke fullført videregående, og har jobbet som ufaglært håndverker. Han skal ha fått uføretrygd fra 2013, ifølge en dom fra Oslo tingrett.

Kobles til islamist

Flere medier melder at Matapour har koblinger til Arfan Bhatti, som er en ledende figur for bevegelsen Profetens Umma. De ble kjent for å rekruttere en rekke nordmenn til å krige for IS i Syria.

VG melder at de to er blitt stoppet av politiet mens de satt i samme bil. John Christian Elden har tidligere vært forsvarer for begge mennene. Han sier til NRK at begge, hver for seg, har sagt at de var tilstede på en motdemonstrasjon mot den islamfiendtlige organisasjonen SIAN.

Dette skal ha utløst PSTs samtale med Matapour i mai.

Nabo i sjokk

En nabo av Matapour ble lørdag avhørt av politiet. Han forteller at politiet har tatt beslag i materiale fra overvåkingskamera fra flere butikker i området der 42-åringen bor i Oslo. Han beskriver den siktede som hyggelig.

– Han hilste alltid og var ofte med norske venner. Vi har aldri sett ham med utenlandske venner, sier naboen til Aftenposten.

Han møtte senest i vår på mannen, da hadde han med seg barna sine i svømmehallen. Naboen sier at pågripelsen har kommet som et sjokk.

Han har likevel mistenkt mannen for å være mer radikal, på bakgrunn av ytre kjennetegn. Blant annet måten han har frisert skjegget sitt på, forteller naboen.

Lørdag formiddag var det fortsatt flere kriminalteknikere fra politiet i Oslo sentrum etter masseskytingen natt til lørdag. Det er flere hylser på stedet, sa politiet under en pressekonferanse lørdag morgen. Foto: Dan P. Neegaard

Ikke forklart seg for politiet

Oslo-politiet sier de jobber ut fra en teori om at mannens psykiske helse kan ha påvirket nattens hendelse.

Politiet jobber nå med å undersøke mannens bevegelser før hendelsene, men sier det fortsatt er tidlig i etterforskningen.

Advokat John Christian Elden er mannens forsvarer.

Avhøret av mannen startet litt over klokken 15 lørdag. Tidligere på dagen ønsket han ikke å forklare seg. Det gjorde han heller ikke på ettermiddagen. Ifølge Elden var årsaken at han er skeptisk til politiet, og at han er redd for at politiet vil manipulere opptak av avhøret. Han har krevd at avhøret skal skrives ned.

Elden sier til VG at det ikke er sikkert det foreligger noe motiv for angrepet.

– Det jeg vil advare mot, er de spekulasjonene som har vært i løpet av dagen om at det er knyttet opp til bestemte hendelser eller episoder i Oslo, sier han til avisen.

Flere har lagt ned blomster utenfor London pub etter masseskytingen natt til lørdag. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Kobling til Pride

Den siktede 42-åringen angrep flere utesteder, deriblant London pub. Det er et kjent utested for homofile.

Tidlig lørdag ble Pride-toget avlyst etter råd fra politiet.

– Vi kan ikke si annet enn at London pub er kjent for homofile og Pride-flagget har hengt der. Den første puben er ikke av samme kaliber, så vi må se hvordan dette henger sammen, sier Hatlo.

– Han ønsket å skape alvorlig frykt i befolkningen, legger han til.

Politiinspektør Tore Soldal tilføyer at de har sterke indikasjoner på at gjerningsmannen ville angripe Pride.

Vi vurderer det sterkt, hvis ikke hadde vi ikke kommet med en så drastisk anbefaling, sier Soldal.