— Se, jeg kan sykle uten støttehjul, jubler Nellie Vikan Elmgren på asfalten i Ammerudgrenda barnehage, daOsloby besøker barnehagen.

En håndfull smårollinger svinger elegant mellom kjeglene på asfalten. Noen med og noen uten støttehjul. Samtidig rappellerer klatregruppen ned den bratte skrenten bak barnehagen.

Ajwa Owais Butt rappellerer ned klatreskrenten. Hver barnehage benytter de naturlige forutsetningene rundt til å skape aktiviteter. Foto: Rolf Øhman

Å få flere unger til å bevege seg mer, er oppdraget til de 19 idrettspedagogene som nå er på plass i bydelens barnehager. Barna får en smak av mange ulike aktiviteter. Målet er å trekke helsestatistikken for bydelen i en mer positiv retning. For befolkningen i bydel Grorud har dårligere helse i alle befolkningsgrupper enn resten av byen. Og det henger til en stor grad sammen med livsstil, som kosthold og aktivitetsnivå.Jon Sunsbø og Hans Alexander Mangen er to av idrettspedagogene som nå har kommet inn i barnehagene. De har også med seg nye måter å tenke pedagogikk på.

Språkopplæring i praksis

— Når barna skal lære preposisjoner, opp og ned – i trærne, foran og bak – på sykkelen, så glir det mer effektivt inn når vi gjør disse tingene ute i en aktivitet, enn når vi terper på dette med klosser inne, sier Mangen.

— Navn på ulike delene på sykkelen som nav, eiker og bremser – ingen problemer, disse ordene satt med en gang.

De synes det er spennende å jobbe med folkehelsen så tidlig i livet.

— Nå kan vi ta tak i ting som det kan være for sent å gjøre noe med når barna kommer på skolen, sier Mangen.

— Vi lar ungene forsøke mange slags aktiviteter. Hvis de tar med seg bare en av dem og blir glad i for eksempel å gå på ski – da har de med seg noe for resten av livet.

Mange av barna har foreldre som ikke har noe forhold til ski eller skøyter. Barna som blir kjent med dette gjennom barnehagen, får prøve. De får også låne utstyr i barnehagen i helgene. Så kommer de hjem og ønsker seg ski eller skøyter, og det sprer seg.

Blir kjent med mulighetene i nærmiljøet

David Johan Komga og Nellie Vikan Elmgren på sykkel. Foto: Rolf Øhman

Barnehagene har ulike aktiviteter. De bruker tilbudene som ligger rundt barnehagen, om det er en klatreskrent, en skøytebane eller en svømmehall. Og de er mye på tur.— Det er viktig at vi kommer utenfor gjerdet og ikke bare på lekeplassen i barnehagen, sier Sundsbø.

Får ros for lopper i blodet

Det å sitte stille og perle kan være vanskelig for barn med maur i baken. Ved inneaktiviteter blir det mye dårlige tilbakemeldinger for de mest urolige.

— Disse barna blomstrer opp når de kommer ut, sier han.

Men de rolige barna må også med. Noen er litt forsiktige og tør ikke med en gang, men får nærme seg i sitt tempo.

— Det er utrolig kult å se at det lyser i øynene til ungene når de kommer til toppen av klatreskrenten, sier Sunsbø.

— En av jentene turte lenge ikke å klatre. Men da hun en dag brøt barrièren, forandret hun seg ikke bare ute. Vi så at hun smilte og snakket høyere også inne – selvtilliten smitter over på andre områder, sier han.

Store forskjeller

Et mål er at barna skal være ute mer enn to timer hver dag og ha minst en time moderat til høy aktivitet, sier Hanne Granum, fagleder for Ammerudgrenda barnehage. Den er en av de tre pilotbarnehagene som har høstet erfaringer.

- Å få barna mer aktive er mer krevende enn å endre kosthold. Det handler i stor grad om holdninger, en annen bevissthet og fokus

— For det er ikke sånn at barn blir aktive bare de kommer ut. Undersøkelser viser at det er store forskjeller på aktivitetsnivået, og at mange trenger at voksne legger til rette for aktiviteter, sier hun.

Alle de ansatte i Grorud-barnehagene har fått hevet kompetansen både teoretisk og praktisk, og foreldrene er trukket med. Barnehagene har innført felles retningslinjer for kostholdet, og både matpakke og bursdagsfeiring er trimmet grønn og sunn.

Barnehagebyråd Anniken Haugli mener barnehager i hele byen har mye å lære fra dette prosjektet.

— Det er veldig spennende å se hvordan en ny yrkesgruppe kan komme inn i barnehagene og få til så mye aktivitet i samarbeidet med de ansatte, sier hun.