Eksplosjonen skjedde rett etter morgenmessen i 10-tiden søndag, men omstendighetene er uklare. De fleste ofrene skal være kvinner og barn.

Ifølge det egyptiske innenriksdepartementet var det et kapell som ligger vegg i vegg med den koptisk kristne katedralen som var mål for angrepet.

Angrepet blir betegnet som et av de dødeligste den kristne minoriteten i Egypt har opplevd på mange år.

Så kvinne

Egypts offisielle nyhetsbyrå MENA melder at en ukjent angriper kastet en sprengladning inn i kapellet.

Øyenvitner hevder imidlertid at en sprengladning skjult inne i kapellet forårsaket eksplosjonen, og flere fortalte om en kvinne de hadde sett inne i katedralen tidligere på dagen. Kvinnen skal tilsynelatende deltatt i bønn, men da hun forlot stedet, la hun igjen en pose eller bag, opplyser en av de religiøse lederne i katedralen.

Journalister fra nyhetsbyrået AP som var på stedet etter eksplosjonen, så at området der kvinnen skal ha lagt igjen bagen var hardest rammet.

De forteller også om blodige kirkebenker og et gulv overstrødd av knust glass, mens gråtende kirkegjengere hadde samlet seg utenfor.

– Jeg fant døde, mange av dem kvinner, liggende på kirkebenkene. Det var et forferdelig syn, forteller Attiya Mahrous som til daglig arbeider i katedralen og som var en av de første som kom løpende til etter eksplosjonen.

Mistenker islamister

Ingen har tatt på seg ansvaret for eksplosjonen, men ytterliggående islamister med base i Sinai-regionen har siden militærkuppet mot landets folkevalgte president Mohamed Mursi gjennomført en rekke angrep mot både kristne og muslimer som de anklager for å samarbeide med de nye makthaverne.

Hasm-bevegelsen, som hevder å stå bak flere angrep i Kairo de siste månedene, har sagt at de tar avstand fra søndagens angrep, og Det muslimske brorskap sier de fordømmer angrepet.

Egypts nåværende president Abdel-Fattah el-Sissi var forsvarsminister og ledet militærkuppet i juli 2013.

De koptisk kristne utgjør rundt 10 prosent av Egypts befolkning på 90 millioner mennesker og har vært utsatt for forfølgelse og diskriminering opp gjennom årene.

Sankt Markus-katedralen i Kairo er hovedsete for kopternes religiøse overhode, pave Tawadros II. Han gikk offentlig ut med støtte til de militære kuppmakerne i 2013. (©NTB)