UTENRIKS : Christine Lagarde har vært så populær som Frankrikes finansminister at hun nærmest er blitt behandlet som en rockestjerne. Nå skal hun rocke IMF.

Tirsdag kveld ble det klart at Lagarde vant kampen om den prestisjetunge jobben som sjef for IMF. Hun starter jobben allerede 5. juli, og åremålet er på fem år. Lagarde blir første kvinne i toppjobben, og hun overtar etter den overgrepsanklagede Dominique Strauss-Kahn.

I sin første kommentar til utnevnelsen sier den franske politikeren at hun er «beæret og henrykt» over utnevnelsen.

Lagarde har hele tiden vært en klar favoritt. Hovedutfordreren til jobben var Agustin Carstens, sentralbanksjef i Mexico, men etter at nøkkelnasjonene Russland, Kina, USA og Brasil ga sin velsignelse, var det ingen tvil.

— Dette er en seier for Frankrike, var den franske presidenten Nicolas Sarkozys umiddelbare reaksjon.

Oppmerksomhet

Med sitt lynende skarpe intellekt, sin eleganse og veltalenhet har Lagarde alltid vakt oppmerksomhet.

— Hennes popularitet kan sammenlignes med en rockestjernes, slo IMFs tidligere sjeføkonom Kenneth Rogoff nylig fast overfor New York Times.

Lagarde har gjennom hele sitt yrkesliv være med på å skape historie. Hun ble den første kvinnelige finansministeren i en G8-nasjon – og har også vært den finansministeren som har sittet lengst i Frankrike. Hun har innehatt stillingen siden 2007. ## Beste finansminister

I 2008 rangerte Forbes Magazine henne på 14. plass over verdens mektigste kvinner. Året etter kåret Financial Times henne som den beste finansministeren i eurosonen. Som en anerkjent advokat innen blant annet arbeidsrett gjorde hun seg bemerket som den første kvinnelige lederen av det internasjonale advokatfirmaet Baker&McKenzie.

Hun var landbruksminister og handelsminister i tidligere statsminister François Fillons regjering.

Lagarde, som snakker flytende engelsk, ble fort en ledende skikkelse i Europa da finanskrisen rammet i 2008. Hun har høstet mye ros for sin håndtering av finanskrisen, men hun har også kritikere som mener hun er alt for sta, arrogant – og lite lydhør.

Da Frankrike ble truet av galopperende bensinpriser, svarte hun like godt at franskmenn burde ta fram syklene. Med den uttalelsen forsterket hun inntrykket av en person høyt hevet over grasrota og vanlige folks problemer.

Mørke skyer

Hun har likevel holdt et solid grep om finansministerposten.

Lagarde er anklaget for å ha misbrukt sin makt til å godkjenne en utbetaling på 285 millioner euro til den profilerte Bernard Tapie, en forretningsvenn av president Sarkozy.

Beslutningen om hvorvidt Christine Lagarde skal granskes for maktmisbruk, er utsatt til 8. juli.

Selv virker hun uanfektet – og har avvist beskyldningene som ren bakvaskelse.