Israel fremholder at landet var i sin fulle rett til å skyte mot demonstrantene som forsøkte å ta seg inn i de israelskokkuperte områdene ved Golanhøydene. Israelske myndigheter mener dessuten at Syria brukte demonstranter til å krenke israelsk territorium, og vil klage landet inn for FN.Klagen vil rette seg mot Syrias «manipulasjon av egne statsborgere for å utløse voldelige handlinger langs grensen», ifølge en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Ifølge syriske myndigheter ble minst 23 personer drept og 350 såret søndag, da israelske soldater åpnet ild mot palestinske og syriske demonstranter som forsøkte å ta seg over den israelskkontrollerte grensen.

Det israelske militæret hevder på sin side at antall døde og sårede var til sammen ti, uten å spesifisere antallet. Fra israelsk hold heter det også at demonstrantene mistet livet fordi de ble rammet av landminer.

Ban Ki-moon ber nå alle parter om å vise så mye tilbakeholdenhet som mulig slik at ikke hendelsen fører til en videre opptrapping av den israelsk-arabiske konflikten. I en kunngjøring mandag fordømmer han både voldsbruk og alle handlinger som er ment å provosere fram vold. (©NTB)