Mange mennesker var ute i solskinnet i brosteinsgatene da en varebil i 16.30-tiden lørdag ettermiddag kjørte inn i en uteservering i det historiske sentrum av middelalderbyen Münster, nordvest i Tyskland.

Tyske myndigheter var tidlig ute og bekreftet at fire mennesker var døde. Men delstatsmyndighetene i Nordrhein-Westfalen nedjusterte lørdag kveld tallet for døde til tre. Tallet inkluderer den antatte gjerningsmannen.

I tillegg er et 20-tall personer skadet, seks av dem livstruende.

Store områder i sentrum ble sperret av etter hendelsen, og helikoptre sirkler over byen. På Twitter oppfordret politiet til at folk i nærheten forlater området og drar hjem, ikke minst for å bidra til at nødetatene kommer frem. Samtidig oppfordrer politiet folk til å unngå spekulasjoner.

Den antatte gjerningspersonen er død, han skal ha skutt seg selv umiddelbart etter hendelsen.

Gjerningsmannen skal være tysk

Et stort antall etterforskerne undersøkte bilen, også etter mulige eksplosiver. Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA har politiet funnet en «mistenkelig gjenstand» i kjøretøyet.

Den antatte gjerningsmannen skal være tysk, ifølge avisen Süddeutche Zeitung. Vedkommende skal ha hatt en psykiatrisk sykdomshistorikk, skriver denne og flere andre aviser.

– Det er pr. nå ingen indikasjoner på at gjerningsmannen har islamistbakgrunn, sa Herbert Reul lørdag kveld.

Reul er delstatsminister i Nordrhein-Westfalen, hvor Münster ligger.

foto
Politiet sperret av store områder i byens historiske sentrum etter hendelsen. Foto: Elke Ahlswede, Reuters, NTB Scanpix
foto
Væpnet politi, ambulanser og nødetatene var raskt på plass. Foto: Reuters, NonstopNews, NTB Scanpix

Undersøker om nordmenn er rammet

UD har ikke fått noen indikasjon på at nordmenn er blant de drepte eller sårede, opplyser kommunikasjonssjef Frode Overland i UD til NTB.

22 år gamle Vegard Herøy bor og jobber i Münster. I et intervju med VG reagerer han med vantro på hendelsen.

– Dette er bare en liten studentby på størrelse med Bergen. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skjer her, sier Herøy til VG.

– En god kompis av meg satt på en kafé da bilen suste forbi og pløyde ned folk, sier han også.

Daniel Kollenberg, som bor 300 meter fra restauranten, beskriver scenene ved uteserveringen som kaotiske.

– Vi vet fortsatt ikke hva som har skjedd, men jeg tror dette er terror. Det er ikke lov til å kjøre i dette området, sier Kollenberg til NRK.

foto
Væpnet politiet var raskt ute i gatene i Münster etter hendelsen. Foto: Leon Kuegler, Reuters, NTB Scanpix
foto
Lørdag ettermiddag var svært mange mennesker fortsatt ute, til tross for politiets oppfordring om å trekke unna. Foto: DPA, AP, NTB Scanpix

Lokalavisen Westfälische Nachrichten skriver at politiet var raskt på stedet fordi de egentlig skulle være til stede på en pro-kurdisk demonstrasjon som skulle gå gjennom byen samme ettermiddag.

Da bilen kjørte inn i uteserveringen, ble styrkene omdirigert og demonstrasjonen avlyst.

Ordfører Markus Lewe i Münster sier byen er i sorg.

–Hele Münster sørger denne grusomme hendelsen. Vår sympati er med slektningene til de som ble drept. Vi ønsker også rask bedring for de sårede, sier han.

Bild-journalist Michael Engelberg har publisert denne videoen, tatt kort tid etter hendelsen, på Twitter:

Er du i området? Da ønsker vi kontakt med deg. Ta kontakt med Aftenposten på telefonnummer 22864040 eller på e-post 2286@aftenposten.no