LÆRDAL: Kjartan Kvigne mistet huset, men fikk reddet ut samboeren og de to døtrene på seks uker og fem år.

Amalie Natvik (17) så oldemorens hus brenne ned til grunnen før hun løp rundt og vekket folk.

Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim måtte knuse dører og få ut folk før det var for sent.

I alt brant 23 bygninger til grunnen. Politiet mener det nærmest er et mirakel at ingen menneskeliv gikk tapt.

– Det er en stor glede i denne tragedien at ingen har omkommet, og så vidt jeg vet, er ingen alvorlig skadd, sier pressevakt Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Kunne vært verre

Også riksantikvar Jørn Holme trakk et lite lettelsens sukk søndag.

– Først og fremst har brannen rammet mange familier og enkeltpersoner som er skadet og har mistet sine hjem. Men samtidig kan vi puste litt lettet ut. Det kunne gått mye verre, sier han til NTB.

Brannen truet nemlig med å spre seg til et av Norges mest unike trehusmiljøer. Til alt hell ble den stoppet før den nådde den aller eldste delen av den verneverdige trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri.

Men Holme mener brannen likevel er dypt tragisk og et tap for vår kulturarv.

– Et av de viktigste fredede husene gikk tapt, framholder han.

Huset, med navnet Synneva Eris hus, var fra 1840-årene. I tillegg gikk flere verneverdige hus med i storbrannen.

– Trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri er blant de aller viktigste trehusmiljøene i Norge, på linje med byer som Røros, Bergen og Gamle Stavanger, påpeker Holme.

Fortsatt fare

Først søndag ettermiddag meldte politiet at brannen var under kontroll, men at det fortsatt var fare for oppblussing på grunn av temperatur og vindforhold.

– Det vil være vakthold av politi, brannvesen og sivilforsvar videre utover kvelden og natta til denne faren er over, opplyser politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Justisminister Anders Anundsen varslet søndag at han vil ha en helhetlig gjennomgang av hendelsen, for å evaluere både hendelsesforløpet, responstid og kvaliteten på responsen.

Både han og statsminister Erna Solberg vil mandag besøke den brannherjede bygda

Kripos-bistand

Politiet i Florø har nå bedt Kripos om teknisk og taktisk bistand for å få klarlagt årsaken til brannkatastrofen.

Over 100 brannfolk ble satt inn i slukkingsarbeidet.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg tror ingen i Norge har opplevd dette, sier brannmann Asle Figenschau (51) tilVG. Sammen med kolleger satt han på Lærdal sykehus med oksygenmaske på søndag etter den langvarige innsatsen mot flammene.

– Vi slukket det vi kunne i stormen. Men plutselig så vi hus 200 meter unna i full fyr, sier Figenschau.

Det var ikke bare vinden og den knusktørre trehusbebyggelsen som skapte problemer. Både brannmannskapene og politiet fikk ytterligere vanskeligheter da mobil— og fastnettet forsvant etter at også Telenors hovedsentral i kommunen brant ned. (