Apotekansatte ber om stans for paracetamol i butikk

Stockholm (NTB): Fra november blir ikke smertestillende tabletter med paracetamol å få kjøpt i svenske matbutikker. I norske butikker fortsetter salget, noe de apotekansatte er kritiske til.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er legemiddelverket i Sverige som har bestemt at paracetamol i tablettform ikke lenger skal selges i dagligvarebutikker.

Årsaken er at man ser en sammenheng mellom butikksalg av smertestillende piller og forgiftning, melder nyhetsbyrået TT.

— Vi vil vedta et tiltak som har en så sterk innvirkning som mulig på impulsbruken og så liten effekt som mulig på normal bruk, sier Rolf Gedeberg ved legemiddelverket.

En studie viser at antall forgiftningstilfeller med paracetamol doblet seg mellom 2000 og 2013. Man så en klar trend etter 2009, da man begynte å selge tablettene utenfor apotek. Siden da har antallet forgiftninger økt med 40 prosent.

Forbudet trer i kraft 1. november. Vedtaket gjelder kun vanlige tabletter som svelges hele.

Her i landet blir det derimot ikke noe forbud mot salg i butikk, skriver Stavanger Aftenblad.

— I Norge har vi to gode studier som er basert på antall innleggelser på sykehus og alvorlige forgiftninger med paracetamol. Det er ikke funnet noen økning etter at paracetamol kom i butikkhyllene, sier Sigurd Hortemo, overlege ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket.

Farmasiforbundet, som organiserer apotekansatte, mener imidlertid at Legemiddelverket i Norge bør følge svenskene.

— Medisin i butikk er ufarliggjøring, og bivirkningene er mye større enn man tidligere har trodd. Norske foreldre gir barna sine dobbelt så mye Paracet i dag som for 25 år siden, noe som er skremmende, sier leder Irene Hope. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.