Minst elleve skip sank i en voldsom storm nord i Svartehavet nær grensen mellom Russland og Ukraina sist helg, og minst tre sjøfolk druknet mens 36 ble reddet fra bølgene. Til nå har oljesølet tatt livet av rundt 30.000 fugler, blir det anslått.— Dette er en katastrofe som har vært varslet lenge, og hele Svartehavet kan gå tapt hvis det fortsetter som nå, sa miljøverneren Sergej Golubtsjikov til mediefolk i Moskva tirsdag. Han og hans kolleger raser mot det de kaller slapp kontroll med sikkerheten til sjøs.

— Oljen synker ned til havbunnen, og det vil føre til høyere konsentrasjon av olje i vannet i minst fem år, mener miljøeksperten Jelena Vavila. Russlands statsminister Viktor Zubkov var tirsdag på vei til Svartehavet for å sette seg inn i skadene og opprenskningsarbeidet.

Russerne har mye å tape på en miljøkatastrofe ved Svartehavet. President Vladimir Putin har lovet å satse et beløp tilsvarende 65 milliarder kroner på å bygge ut havnebyen Sotsjij slik at den kan arrangere De olympiske vinterleker i 2014. (©NTB)