KRISTIANSAND: — Vi driver med noe verdifullt og ønsker å skape lykke, sier Toril Bøhler og Janne Køhn, gründere av det private omsorgsfirmaet Trygg Hjemme AS.

I går ble de kåret til årets kvinnelige gründer på Sørlandet og fikk en sjekk på 25.000 kroner.

— Tenk å få så mye lønn for strevet, sa Janne Køhn, mens hun sprudlet om kapp med kollegaen foran 160 påmeldte på kvinnegründerdagen.

Verdier

Men det er ikke bare ønsket om en god inntekt som har motivert Bøhler og Køhn.

— Vi har et genuint ønske om å skape gode tjeneste for eldre. Jeg synes alle skulle legge verdier til grunn for det de gjør, sier Bøhler, og legger til:

— Vi har selvfølgelig også ønske om å skape en bedrift med et godt økonomisk grunnlag.

Nettopp verdigrunnlaget til de to damene var avgjørende for at de stakk av med gründerprisen i går.

— De har fokus på eldre, og det er det behov for. Dessuten er de to jenter med mye guts og standhaftighet, sa arrangør Hanna Aase.

— Dere har et klart og tydelig engasjement, humør og som gründere har dere etablert et etterspurt firma. Dere har visjoner om vekst ut over egen region og en overordnet visjon om å skape lykke og å gjøre folk bedre, sa barne- og likestillingsminister Mauela Ramin-Osmundsen, som delte ut prisen.

Bøhler og Køhn startet opp omsorgsfirmaet Trygg Hjemme for tre år siden. De er sykepleiere og begge har bakgrunn både fra det offentlige og som ledere.

Leder av EVA-senteret Lars Helge Brunborg, mener det er drivkraften etter å gjøre business og ikke å skape verdier som gjør folk til gründere.

— Vinnerne har veldig klare verdier, men har jobbet utrolig mye. Mange tror det er snillisme, men alle kvinnelige gründerne jeg kjenner ønsker å drive business, sier Brunborg.

Han mener kvinner i større grad enn menn er opptatt av å være godt forberedt og godt utdannet før de tør satse på noe på egen hånd.

To og to

Som mange andre av de nominerte damene er Bøhler og Køhn to om å starte bedrift.

— Det har vært utrolig viktig å ha en å jobbe med. Vi er veldig forskjellige og har ulike evner. Dessuten har vi det gøy sammen, og det er bra å ha noen som kan trøste litt, sier de to damene.

Arrangør Hanna Aase mener det er litt typisk kvinner å være to.

— Kvinner er mer opptatt av relasjoner, og de liker ikke å ta avgjørelser helt alene. Men jeg tror man blir sterkere sammen, sier Aase.

Lars Helge Brunborg på EVA-senteret er til en viss grad enig.

— Kvinner er mer trygghetssøkende enn menn. Det kan også være mer krevende å være to, for man må blant annet dele inntektene, sier Brunborg.