Illustrasjonsfoto (Scanpix) Illustrasjonsfoto (Scanpix)

Trofaste veteraner på Roskilde-festivalen

I år er det ventet 8.000 nordmenn til den tradisjonelle Roskilde-festivalen i Danmark, og mange av dem er godt voksne festivalveteraner.

ROSKILDE: I år er det ventet 8.000 nordmenn til den tradisjonelle Roskilde-festivalen i Danmark, og mange av dem er godt voksne festivalveteraner.

De aller ivrigste var på plass på campingområdet utenfor dyrskueplassen som er selve festivalområdet, allerede søndag. Her er oppladningen holdt gående med en minifestival av musikk, fotballkamp og festing. Først torsdag åpner festivalen på ordentlig.

Pappas ferie

Joakim Mehus (38) er på sin femte festival og sier til NTB at livet i seniorcampen er veldig ålreit. Broren, Jacob (42), oppdaget ikke Nord-Europas største musikkfestival før for få år siden, men er nå fast hvert eneste år.

– Kom så med den! sier Jacob og strekker seg etter flasken med boblende saker. Den norske gjengen har tatt med seg noen fine vaner hjemmefra. Det drikkes ikke kun øl lenger blant seniorene, repertoaret er utvidet med spansk cava og fransk cremant. Datteren på fire år og ektefellen er igjen hjemme, dette er pappas egen ferie.

I fjor regnet det i bøtter og spann. Det har ikke skremt Fredrik (39), Peggy (41), Lars Erik (40), Peter (37), André (40) eller Arne (27) som alle har mange år på baken som festivalgjester.

Greske Nico Bakalbassis (43) er her for tredje gang.

– Dette er ganske eksotisk for meg. Og så treffer jeg gamle venner, sier arkitekten fra Aten.

Ved porten

Det er solgt billetter til 8.000 nordmenn så langt. Det er noe færre enn tidligere, men Suzanne Christensen ved administrasjonen til Roskilde-festivalen sier til NTB at hun er optimist og at flere trolig kommer til i innspurten.

– På grunn av det dårlige været i fjor har nok mange i år ventet i det lengste før de har bestemt seg, sier hun.

Totalt er det plass til 75.000 gjester på festivalområdet. Det var mandag registrert over 65.000 solgte billetter, og mange er ventet ved porten når det går opp for publikum at det blir et strålende festivalvær i år.

Engelske Radiohead er hovedattraksjonen under åpningsdagen torsdag. Det er også knyttet forventninger til walisiske Duffy, som er karakterisert som den nye Dusty Springfield eller Petula Clark.

Langt utpå natten fredag skal de norske veteranene Motorpsycho på scenen. Samme kvelden spiller også boogierockerne fra sørstatene, Kings of Leon, og Gnarls Barkley på den oransje hovedscenen, i tillegg til masser av andre artister på de seks andre scenene som er spredt rundt på festivalområdet. Lørdag er det klart for norske The Grand.

Siden 1971

Festivalen går fram til søndag kveld, og så å si hele spekteret av musikk er representert, fra fredfylte soloartister til verdensmusikk, pop og rytmiske saker og tung støymusikk.

I tillegg er det teaterforestillinger, kino og et stort utvalg av mat— og salgsboder.

Roskilde-festivalen ble for første gang arranger i 1971, og den gangen var det omkring 10.000 gjester på besøk. Festivalen utenfor den gamle vikingbyen har variert noe i størrelse gjennom årene. På det største har opp mot 100.000 mennesker gått gjennom portene, mens det de siste årene har stabilisert seg på rundt 75.000.