Den israelske regjeringssjefen sa i en politisk tale mandag at han med dette rekker ut en fredens hånd til palestinerne. De kan regne med en rekke humanitære og økonomiske motytelser, hvis soldaten Gilad Shalit får gå, framholdt Olmert.— Når Gilad Shalit er frigitt og er kommet trygt og uskadd hjem til sin familie, er Israels regjering villig til å sette fri mange palestinske fanger. Det gjelder også fanger som er dømt til lange fengselsstraffer, sa Olmert i sin tale ved kibbutzen Sde Boker i Negev-ørkenen.

Dette er første gang den israelske statsministeren har kommet med et direkte tilbud om å frigi fanger i bytte mot den kidnappede soldaten. Gilad Shalit ble bortført i slutten av juni, og tre væpnede palestinske grupper har tatt på seg ansvaret for kidnappingen.

Olmert sa også at tollinntekter og andre økonomiske midler som israelerne har blokkert, kan bli frigitt hvis Shalit blir utlevert. Palestinerne kan også få økt bevegelsesfrihet ved at Israel lemper på kontrollene ved grenseoverganger på Gazastripen, tilføyde statsministeren. (©NTB)