OSLO: – Alle vi som har holdt på med dette en stund, har opplevd å oppdage et drap på bordet som man i utgangspunktet ikke trodde var et drap.

Det sier Torleiv Ole Rognum ved Folkehelseinstituttet, Norges fremste rettspatolog, til Aftenposten.no.

Han er bekymret for at det gjennomføres for få obduksjoner i Norge.

Tall Aftenposten har fått fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) avslører store fylkesvise forskjeller i hvor mange rettslige obduksjoner som foretas årlig.

Agder på bunn

Oslo kommer best ut. Pr. 100.000 innbygger ble det i fjor gjennomført 62 obduksjoner rekvirert av Oslo-politiet. Agder-fylkene inntok sisteplassen med kun åtte obduksjoner pr. 100.000 innbygger.

– Dette er en utfordring for rettssikkerheten, sier Rognum.

Den rettsmedisinske kommisjon har tidligere uttalt det samme. I kommisjonens årsmelding for 2011 heter det at «den lave obduksjonsfrekvensen i enkelte fylker kan utgjøre et rettssikkerhetsproblem.»

Rognum frykter at det lave antallet obduksjoner i verste fall kan føre til at drap overses. Han viser til tall fra Sverige:

– Av 1000 obduksjoner, oppdages 1–2 drap under obduksjon, sier han.

4000 unaturlige dødsfall

Det anslås at det hvert år skjer rundt 4000 unaturlige dødsfall i Norge. Rundt 1700 rettslige obduksjoner foretas årlig. Fra og med 1992 har det enkelte politidistrikt måttet betale for obduksjonene selv. Siden den gang er antallet obduksjoner blitt drastisk redusert. Tidligere var utgiftene dekket av Justisdepartementet.

Rognum sier det er sterkt varierende hvilke dødsfall de ulike politidistriktene sender inn til obduksjon.

– Fra Oslo sendes de fleste unaturlige dødsfall inn. I andre distrikter er det kun dersom det foreligger mistanke om et straffbart forhold at den døde sendes til obduksjon, sier han.

Store transportutgifter

I Agder politidistrikt sier politiinspektør Arne Pedersen at om det «overhodet ikke er mistanke» om at det er skjedd noe straffbart, er det «ingen automatikk» i at Agder politidistrikt rekvirerer obduksjon. Det kan for eksempel gjelde for selvmord og trafikkulykker.

– Økonomien tvinger oss til å gå ekstra grundig inn i hver sak og vurdere hvilke saker som skal sendes videre til obduksjon, sier han.

Ifølge Pedersen kan én obduksjon koste 60 000 kroner. Den største utgiften er frakt.

– Vi må betale begravelsesbyråer for turen frem og tilbake til Oslo eller Stavanger.

Gjør grundige undersøkelser

Pedersen mener Agder-politiets praksis ikke setter rettssikkerheten i fare og at politiet følger påtaleinstruksen.

– Vi bruker mye energi på de innledende undersøkelsene og gjør grundige tekniske analyser i hver sak. Ved den minste tvil om hva som er skjedd, sender vi den døde til obduksjon, sier han.

Både Rognum og Pedersen mener man bør gå tilbake til den gamle finansieringsordningen.

– Det er urimelig at vi skal ha doble utgifter fordi vi ligger mindre sentralt til, sier Pedersen.

– Den gamle ordningen ga bedre vilkår for rettssikkerheten, sier Rognum.

Har uttrykt bekymring

Riksadvokaten ved konstituert statsadvokat Thomas Frøberg skriver i en e-post til Aftenposten at « en på generelt grunnlag har uttrykt bekymring over utviklingen på området, selv om en vanskelig kan si med sikkerhet at antallet obduksjoner lå på et «riktigere» nivå forut for omleggingen av finansieringsordningen». De geografiske forskjellene beskrives som «tankevekkende».

I e-posten presiseres det at «Riksadvokaten ikke har grunnlag for å anta at drap ikke oppdages på grunn av at det ikke utføres obduksjoner».