USA: Helsereformen, med kallenavnet «Obama-care», har skapt mye hodebry for den amerikanske presidenten. Den anses å være en av Obamas største politiske seire, skriver Aftenposten.

Og amerikanske Høyesterett slo torsdag fast i en kjennelse at helsereformen ikke er i strid med grunnloven. Høyesterett mente det ikke er i strid med grunnloven å kreve at alle amerikanere har helseforsikring. De som ikke har forsikring må betale en bot.

Delt høyesterett

Høyesterettsdommerne var delt i synet, og fire av dem tok dissens. Kjennelsen blir sett som en stor politisk seier for Obama.

Dette betyr at implementeringen av den historiske loven kan fortsette de neste årene.

Reformen ble vedtatt under intens motstand fra republikanere for to år siden. Den sørger blant annet for at rundt 50 millioner amerikanere, som ikke hadde råd til helseforsikring, nå kunne få dette.

— Det er en sjokkerende og skuffende avgjørelse, sa lederen for Tea Party-gruppen Freedom Works, Matt Kibbe, ifølge BBC.

56 prosent mot reformen

Sentralt i striden ligger reformens krav om at alle amerikanere må kjøpe en helseforsikring eller betale en avgift.

Motstanderene mener det strider mot grunnloven å pålegge borgere å kjøpe et produkt eller en tjeneste.

Ifølge en en fersk meningsmåling er 56 prosent av befolkningen er imot reformen. Men mange støtter flere av elementene i reformen, med unntak av bestemmelsen om at alle må kjøpe helseforsikring.

Det er altså dette kravet som er sentralt i Republikanernes påstand om at helsereformen er i strid med grunnloven .