Ifølge politiet var det to trusler som gjorde at politiet stengte ned Norges nasjonalforsamling. Den ene skal ha vært en bombetrussel.

Aftenposten får opplyst at en melding på diskusjonsforumet 4chan er blant truslene:

«Noen av dere er greie. Ikke gå til Stortinget klokken 10 i morgen», skrev en anonym bruker.

Meldingen ble lagt ut klokken 16:04 tirsdag på en norsk undergruppe på diskusjonsforumet 4chan.

På spørsmål om det var Stortinget som fanget opp meldingen fra 4chan, svarer sikkerhetssjef ved Stortinget Pål Munck, «ja».

– Det var vi som videresendte meldingen til politiet, sier han til Aftenposten.

Seniorrådgiver Eirik Veum i PST bekrefter overfor Aftenposten at de er kjent med meldingen.

Kopierte et kjent mem

Meldingen ser ut til å være inspirert av en gammel post på 4chan: «Some of you guys are alright, don't go to school tomorrow».

Meldingen ble opprinnelig lagt ut på 4chan dagen før studenten Chris Harper-Mercer skjøt og drepte en professor og åtte medstudenter på Umpqua Community College i Oregon, USA.

Alle poster på 4chan er anonyme, så det er ikke mulig å bekrefte at det var Harper-Mercer som skrev den, men myndighetene koblet posten til masseskytingen den gangen.

I ettertid er varianter av denne meldingen blitt hyppig brukt av andre 4chan-brukere, enten som tomme trusler eller memer, altså bilder som formidler et budskap gjennom humor.

Politiet bekrefter

Krimleder Håkon Johannessen fra Oslo politidistrikt, sier til Aftenposten at politiet er kjent med at dette er en formulering som av og til blir brukt på nett.

Han sier at denne meldingen og e-posten som ble sendt dagen før, var grunnen til at politiet iverksatte sikkerhetstiltak.

– Fordi man så på de to truslene i sammenheng, sier Johannessen.

I løpet av dagen har politiet vært i kontakt med personen som sendte en bombetrussel til Stortinget via e-post. Etter dette ble politiets vurdering av trusselen tatt ned.

Mottok to trusler

Den nye trusselen ble plukket opp av Stortinget onsdag, som ga beskjed videre til politiet. De fikk beskjed om trusselen litt før klokken 10.

– Politiet kunne ikke ta sjansen på at dette var bare tull, sier innsatslederen.

Deretter gjorde politiet omfattende søk på området rundt Stortinget. Bombehunder var også på stedet.

Det ble satt opp sperringer på dette området:

12.30 vurderte politiet at det ikke var farlig å ferdes rundt Stortinget og tok ned sperringene.

– Det store fokuset nå er å finne ut hvem som har gjort dette, sa Bjelland til pressen da sperringene ble tatt ned.

Politiet har kontroll på personen som kom med den første trusselen, som kom via e-post. Vedkommende er ikke pågrepet. Politiet har ikke identifisert hvem som kom med trusselen på 4chan.

Anonyme brukere

Meldingen ble postet på et norskspråklig underforum på 4chan. Forumet har vært aktivt i mange år.

Det er til enhver tid en mindre gruppe brukere som poster der. Alle som poster på 4chan er anonyme, med mindre en bruker selv velger å poste med et egenlaget brukernavn. Innholdet er gjerne det som omtales som «drittposting».

Det handler om å være drøy og ekstrem. I det aktuelle forumet betyr dette ofte tvilsomt kvinnesyn og rasisme. Det er ofte lag på lag med ironi, slik at ingen vet om den som skriver egentlig mener det som skrives.

Selve 4chan er et stort, verdensomspennende nettforum med mange millioner brukere. Det diskuteres en rekke ulike tema i ulike undergrupper (boards) der. Forumet har hatt et rykte på seg som arnested for høyreekstrem nettkultur, men det betyr selvfølgelig ikke at alle brukerne er en del av denne.