Hunden Ask ble skutt i Sandnes

Kom blodig hjem til gården på Malmheim med kulehull. Gårdseieren støtter skytteren.

Publisert: Publisert:
  • Syed Ali Shahbaz Akhtar
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg forstår ikke hvordan noen kan gjøre noe sånt med Ask. Han er så snill og plager aldri noen, sier Kinga Natalia Rej (18) til aftenbladet.no.

Familiens 18 måneder gamle golden retriever var ute og lekte som vanlig torsdag kveld. Hunden er vokst opp med dyr og har pleid å gå løst rundt på den store eiendommen til familien. Kinga Natalia mener at alle naboene kjenner hunden, og de lengste turene han tar er for å besøke «kjæresten», men da hunden kom hjem torsdag kveld i 23-tiden var ikke alt som normalt.

Her kan du se kulehullet på hunden Ask. Foto: Privat

— Vi la merke til at det lå igjen blodflekker etter ham og han begynte etter hvert å oppføre seg annerledes, sier Kinga Natalias mor, Katarzyna.

Hun oppdaget at blodet stammet fra et rundt hull i det venstre låret til hunden.

Engstelig og usosial

Ask hadde pleid å være en livsglad og sosial hund som liker å løpe rundt på gården til familien på Malmheim. Fredag morgen virket hunden utilpass.

— Han var redd og engstelig. Vanligvis blir han med inn når vi steller med hestene, men nå ville han ikke være med. Han krøp sammen og virket skremt. Dette var veldig ulikt ham, sier Kinga Natalia.

— En bekjent av oss har peiling på våpen, og da vi tok med Ask til ham skjønte han med en gang at dette var kulehull. Vi kjørte til dyreakutten. Her tok de røntgenbilder som viste at det lå en 5,8 millimeter (22 kaliber) kule i låret hans. Vi kjørte så til Stavanger og her ble han operert, sier 18-åringen.

Operert i fire timer

— De opererte ham i fire timer, men de klarte ikke å få kulen ut. De ga opp fordi de mente at det kunne være farlig å holde hunden bedøvet i for lang tid. Kulen bare gikk lenger og lenger inn i kjøttet til Ask da de prøvde å få den ut, sier Katarzyna.

Hunden Ask har vært i Rej-familiens eie siden han var 11 uker gammel. Foto: Privat

Mandag skal familien ta med hunden tilbake til veterinæren. Hvis kulen ligger for vanskelig til, må de la den ligge.

— De må skjære opp de fleste musklene han har i beinet for å få ut kulen. I dag går han på sterke smertestillende tabletter og oppfører seg noenlunde normalt. Vi ser imidlertid at Ask har det vondt når effekten går ut, sier Kinga Natalia.

Ikke anmeldt

Foreløpig har familien ikke anmeldt saken, men fortalt om hendelsen på sosiale medier for å finne ut hvem som har skutt Ask. Søndag klokken 18 var Facebook-posten til Kinga Natalia delt av 637 personer. Hun forteller at det er mange som har tatt kontakt for å komme med tips i saken og for å sende hunden varme tanker.

— Hvorfor har dere ikke anmeldt saken?

— Fordi vi ville ha med kulen og vise den til politiet. Mange vi kjenner sier at politiet kommer til å henlegge saken uansett, men veterinæren anbefalte oss å anmelde. De sa imidlertid også at det var bedre hvis vi hadde med kula, sier Katarzyna.

— Skal dere anmelde?

— Vi vurderer å gjøre det på mandag.

Fire måneder siden Tønes

Hendelsen på Malmheim skjedde nesten nøyaktig fire måneder etter hunden Tønes ble skutt og drept av en bondesønn på Hellestø.

— Jeg synes dyr har for dårlige rettigheter i Norge. I mitt hjemland, Polen, skyter man ikke en hund fordi den løper rundt på en gård, sier Katazyna og sikter til Tønes-saken.

— Men kan Ask ha jaget noen andres dyr?

— Det kan jeg aldri tro. Han er så snill og rolig. Dessuten kommer jeg ikke på noen som har sauer i dette området, sier Kinga Natalia.

— Vet du om det båndtvang i nærområdet der dere bor?

— Nei ikke som jeg vet. Det er flere som har hunder her i området og det har aldri vært noe problem. Dessuten er ikke Ask særlig "utforskende". Han liker å holde seg til steder og folk han kjenner, sier 18-åringen.

Gårdseieren støtter skytteren

Da saken om Ask ble publisert på Aftenbladet.no for en liten stund siden, tok Per Steinar Lothe kontakt. Han eier gården der hundeierne bor.

— Jeg synes det er helt feil å anklage den som har skutt hunden for noe her. Det er eierne som ikke har passet godt nok på, sier han.

Lothe forklarer at han tidligere har bedt Rej-familien passe bedre på hunden.

— De bor et landbruksområde der man må holde hunden i bånd. Vi har sett mellom fingrene når hunden har gått fritt på eiendommen, men den har faktisk stukket av et par ganger før. Det er en snill hund, men det er klart at folk som ikke liker hunder kan bli redde når en stor ukjent hund kommer mot dem. Da den ble skutt gikk den løst ganske sent på kvelden, sier gårdseieren.

— Jeg støtter derfor den som skjøt ham 100 prosent. Den personen har vært snill med hunden og bare gitt den et lite varselsskudd. Eierne burde takke vedkommende for at hunden fortsatt lever.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.