Mer enn 200.000 mennesker strømmet tirsdag inn på Tahrir-plassen i sentrum av den egyptiske hovedstaden for å kreve Mubaraks avgang. Politiet lot demonstrantene gå i fred, etter at de før helgen brukte tåregass, vannkanoner og køller mot folk som demonstrerte.

– Mubarak, dra din vei til Saudi-Arabia eller Bahrain, lød ett av slagordene tirsdag.

– Vi vil ikke ha deg, vi vil ikke ha deg, ropte andre, og i en stolpe med trafikklys i nærheten av Tahrir-plassen hadde noen hengt en dukke som skulle forestille Mubarak.

I Alexandria marsjerer over 50.000 mennesker i gatene med krav om at presidenten må gå.

Dødstall

Ifølge egyptiske myndigheter har rundt 125 mennesker mistet livet i urolighetene den siste halvannen uken. Men FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillai sa tirsdag at dette tallet trolig er altfor lavt.

– I ubekreftede meldinger er det snakk om 300 døde til nå, og over 3.000 skadde, sa Pillay, som tilføyde at hun er sterkt bekymret over utviklingen.

– Myndighetene har en klar plikt til å beskytte befolkningen og dens møte— og ytringsfrihet, framholdt hun.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er de tidligere nokså improviserte protestaksjonene mot Mubaraks regime nå i ferd med å bli en organisert opposisjonsbevegelse. Unge arbeidsløse og andre fattige går sammen med islamister, leger og lærere for å bli kvitt regimet.

«Må forlate landet»

Fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei framstår mer og mer som en leder for denne opposisjonen. ElBaradei sa tirsdag at Mubarak må forlate Egypt, før det kan bli snakk om dialog mellom regjeringen og dens motstandere.

– Dialog er mulig, men den kan ikke komme i gang før folkets krav er oppfylt. Og det fremste av disse kravene er at president Mubarak drar sin vei, framholdt ElBaradei ifølge den arabiske fjernsynskanalen Al Arabiya.

– Jeg håper at jeg får oppleve et fredelig Egypt, men en første betingelse for det er at Mubarak forlater landet. Hvis han drar, vil den riktige utviklingen komme i gang i seg selv, tilføyde opposisjonslederen som selv nevnes som mulig ny president.

ElBaradei understreker at Mubaraks avreise må foregå i trygge former.

Ett mål

– Vi har ett mål, målet er å fjerne Hosni og ingenting annet. Politikerne våre må trå til og danne koalisjoner og komiteer som kan legge fram forslag om ny styring av landet, sa den 25 år gamle dataingeniøren Ahmed Abdelmoneim til Reuters.

Den egyptiske hæren har så langt ikke grepet inn i det politiske dramaet i Kairo. Ifølge nyhetsbyrået AFP gikk det likevel rykter om at politifolk som er lojale mot Mubarak, ville kle seg i militære uniformer og så begynne å drepe demonstranter.

Mubarak selv forblir taus, og har ikke talt til nasjonen siden fredag, da han kunngjorde at han hadde gitt regjeringen sparken. Mandag oppfordret hans nyutnevnte visepresident Omar Suleiman til dialog mellom alle politiske krefter i Egypt.