Russland gjør krav på Nordpolen

Russiske myndigheter hevder at den russiske kontinentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen. Landet fornyer nå sitt krav på Nordpolen, melder Barents Observer.

Publisert:

Fem land har kontinentalsokkel som strekker seg mot Nordpolen: Norge, Russland, Canada, USA og Danmark. Russland fornyer nå sitt krav på polen. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Etter årevis med omfattende undersøkelser, mener Russland at de har krav på øvrige områder i Arktis, skriveravisen. Kravet inkluderer Mendelejevryggen og Lomonosovryggen, enorme områder under Nordishavet.

Nå er det opp til FNs kommisjon for grenser ved kontinentalsokkelen om Russland skal få krav på området. Kravet ble sendt 3. august.

Kontinentalsokkelkommisjonen bekrefter at det vil bli tatt hensyn til det delvis reviderte kravet fra Russland. Det vil bli inkludert i den foreløpige dagsorden for neste ordinære møte, opplyser kommisjonen på sinekommisjonen.

Russland gikk først ut med kravet i 2001. Kommisjonen svarte i 2002 at det måtte flere undersøkelser til før en eventuell avgjørelse ville bli tatt.

I desember gjorde Danmark krav på 895.000 kvadratkilometer havbunn i Arktis, et område som går helt opp til Nordpolen. Deler av det samme området har også Russland, Canada og USA gjort krav på, og også Norge gjør krav på store områder i Arktis.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.