Dansk politi stanset togtrafikken fra Tyskland

All togtrafikk på ferjeforbindelsen mellom Danmark og Tyskland er midlertidig stanset. Togene brukes av flyktninger som forsøker ta seg inn i Danmark.

Flyktninger ombord i toget som står stille i Rødby. De vil ikke forlate toget for registrering, men vil reise videre til Sverige.

NTB
Publisert:

– Det er en beslutning som er tatt av politiet, og den forholder vi oss til. Jeg vet ikke hvor lenge politiet vil at dette skal gjelde, sier informasjonsansvarlig i det danske jernbaneselskapet DSB, Tony Bispeskov.

ta8e4735.jpg

Tidligere på dagen forsøkte politi å tvinge flyktninger til å gå av togene for å registrere dem. «No Danemark» står det på en lapp barn holder opp til vinduet inne i ett av de tre togene som har kommet fra Tyskland til danske Rødby.

Over 1.200 flyktninger og migranter har de siste dagene krysset grensen mellom Tyskland og Danmark, og ifølge oppdaterte tall har kun 158 av dem til nå valgt å søke asyl i Danmark.

Vil til Sverige

Politiet har ingen formening om hvor lenge de vil holde igjen togene, og de har flere ganger løpt etter personer som har forsøkt å forlate stasjonen uten å bli registrert.

– Vi håper å kunne overbevise dem om at det mest fornuftige er å høre på oss og bli registrert. Men vi er også klar over at noen av dem kommer fra land der politiet ikke er like flinke til å føre dialog som vi er i Danmark, sier kommunikasjonsansvarlig Carsten Andersen i Midt— og Vestsjællands politidistrikt.

Flyktningene og migrantene nekter å forlate togene fordi de ikke vil bli registrert som asylsøkere i Danmark. I stedet vil de til Sverige, noe EU-regler forhindrer, da flyktninger skal oppholde seg i det landet man sist er registrert i.

Ingen særavtale

Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg diskuterte onsdag flyktningproblematikken med sin svenske kollega, justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Sverige varslet på forhånd at landet ikke kan inngå en særavtale med Danmark om flyktninger, noe som ble repetert under telefonmøtet.

– Vi er enige om at vi skal følge våre respektive regelverk, og at begge land er bundet av Dublin-forordningen, sier Johansson.

Stenger vei

Syd- og Sønderjyllands politidistrikt sperret onsdag av motorveien E45 i begge retninger ved Padborg Syd fordi cirka 300 flyktninger og migranter hadde forlatt Frøslev skole hvor de var innlosjert og tatt seg ut på motorveien til fots.

Politiet poengterer at oppholdsstedet ikke er et fengsel, og opplyser at de arbeider med å skaffe til veie tolker som kan komme i dialog med dem, sånn at de skal kjøres tilbake til oppholdsstedet i Padborg med busser.

Beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö tror at folk nå kan komme til å ta seg direkte fra Tyskland til Sverige for å unngå å bli registrert i Danmark.

Publisert: