Salget av iPad og andre nettbrett skyter i været. Mange av oss bruker disse nye verktøyene privat og i økende grad også på jobb. Men det er en bakside ved det.

Den britiske avisen Daily Mail Online skriver nå at stadig flere klager over belastningsskader som følge av nettbrett-bruk, melder Aftenposten.no.

Smerter i fingrene

Det rapporteres spesielt om numne og smertefulle fingre og hender, samt vonde nakker og skuldre.

Også i andre medier, debattforum og lignende diskuteres dette i stor stil. Noen sier de nesten ikke har følelse i fingerspissene etter omfattende bruk av nettbrett. Tunge stive armer og ryggproblemer mener også mange skyldes nettbrett-bruken.

Noen plages så mye at de har oppsøkt lege. Britiske og amerikanske leger opplyser de har begynt å behandle eiere av Apple iPad og andre nettbrett for belastningslidelser.

Ofte har man nettbrettet i fanget mens man sitter i en stol eller ligger i sengen — eller man holder nettbrettet med venstre hånd mens man bruker fingrene på høyre hånd på skjermen.

Dårlig holdning

Eksperter påpeker at disse arbeidsstillingene fører til en ugunstig bøying av nakken og en dårlig holdning - og høy belastning spesielt på hender og fingre.

Den britiske ergonomi-spesialisten Cyndi Davis påpeker overfor Daily Mail at det er veldig vanskelig å finne en god arbeidsstilling ved bruk av iPad og andre nettbrett.

— De er ikke egnet for langvarige arbeidsoppgaver. En kroppsstilling som ikke kan forårsake skader er nesten umulig å finne, mener hun.

Den danske ergoterapeuten Kirsten Piper uttaler seg i lignende ordelag til Computerworld Danmark.

— Nettbrett som eneste arbeidsredskap kan ikke anbefales. Men det er et fint arbeidsredskap til den mobile arbeidsplassen, når den kun brukes i kort tid, sier Piper.

- Kortvarig bruk

Bitte Høymark Dojholt ved det danske Arbejdstilsynet påpeker overfor Computerworld Danmark at hvis man jobber mer enn to timer daglig med en datamaskin, må arbeidsplassen være godt innrettet.

Mens man ved en PC på en pult har større muligheter til variasjon med adskilt tastatur, skjerm, mus, stol mm, så blir man med et nettbrett mer låst.

— Nettbrett kan brukes som supplement til den alminnelige velinnrettede skjermarbeidsplassen. De kan for eksempel kortvarig brukes til at innhente opplysninger, vise produkter, skrive notater eller sende e-post på farten, sier hun.

Det påpekes at det kan hjelpe noe å koble tastatur og regulerbart stativ til nettbrettet.

Hyppige pauser kan hjelpe

Flere eksperter på ergonomi påpeker at en god arbeidsstilling og hyppige korte pauser kan hjelpe mot disse helseplagene. Dette støttes også av Rikke Richardsen, leder for faggruppen ergonomi i Norsk Fysioterapeutforbund.

— Vi er ikke skapt til ensidig, statisk jobbing verken ved nettbrett eller andre arbeidsverktøy. Det er egentlig enkelt, men hver og en bør tenke over dette. Å lese på et nettbrett fem timer i strekk er kanskje ikke det smarteste man gjør, sier Richardsen til Aftenposten.no.

Hun anbefaler at man tar pauser, bruker ulike arbeidsverktøy og skifter stilling ofte. Hun har så langt ikke erfart en oppblomstring av helseproblemer i forbindelse med bruk av nettbrett, men er ikke overrasket over at det nå kommer rapporter om dette.

Lite forskning

— Vi følger med på det, og er forberedt på at det kan komme. Problemet er at det er lite forskning på bruk av nye digitale verktøy som smarttelefoner og nettbrett. Det burde vi nok hatt mer av, mener hun.

Også professor Stein Knardahl ved STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) påpeker overfor Aftenposten at det har vært lite forskning på området og at man derfor ikke vet så mye om omfanget av dette.

Helseplager i starten

— Det har vært forsket på problemer med tommelfingrene ved bruk av mobiltelefon med tastatur. Men med moderne smarttelefoner og nettbrett er det jo gjerne pekefingeren man bruker. Peking med pekefinger er nok ganske uproblematisk. Men hvis holder nettbrettet i samme stilling over lenger tid, som om det var en bok, så kan man få vondt i hånden, armen, nakken og skuldrene, sier han.

Knardahl påpeker at det med nye digitale verktøy ofte oppstår helseplager i starten, før man venner seg til dem og finner gode måter å bruke dem på.

-Å finne gode arbeidsstillinger, ta små pauser ofte og bevege seg ofte kan hjelpe. Liten skrift på små skjermer anstrenger øynene, da kan det hjelpe og flytte blikket og se på andre ting med jevne mellomrom, sier han.

Ugunstig nakkebøying

Men litt forskning er på området er gjort. Forskere ved Harvard School of Public Health, Microsoft og Brigham and Women's Hospital har undersøkt bøyningen i nakken ved ulik bruk av nettbrett. Forskerne testet 15 personer som brukte Apple iPad2 og Motorola Xoom i fire forskjellige posisjoner og vinkler - mens de surfet, spilte, leste, så film og sendte e-post.

Gjennomgående bøyde de hodet mer enn når de brukte vanlig PC, melder Daily Mail. Bare når de så filmer og satte nettbrettet bratt opp på et bord var nakkekrummingen normal.

Det anbefales derfor at nettbrettet settes opp på et bord i stedet for i fanget. Men forskerne påpeker samtidig at en bratt vinkel kan være skadelig for hender og håndledd.