Oslo: Men eksperter er uenige om hvilke tiltak som bør settes i verk.

— Vi har satt i gang en detaljert gjennomgang av de 24 tilfellene av streptokokk B hos spedbarn som er oppdaget så langt i år. Det inkluderer også de åtte barna som er døde av bakterien, sa direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet i går.

Så langt i år har åtte spedbarn dødd på norske sykehus etter å ha blitt smittet av bakterien streptokokk B under fødselen. De siste 20 årene har årlig inntil fire barn dødd av bakterien.

I går møtte Larsen representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet og Nasjonalt folkehelseinstitutt for å diskutere hvordan saken skal behandles videre.

Urovekkende

— Tallene er alvorlige og urovekkende. Det er satt i gang en bred prosess med alle relevante norske fagmiljøer for å vurdere om rutinene må endres, sa Larsen etter møtet.

En av endringene kan ifølge Larsen bli å innføre de samme rutinene som i USA. Der tas skjedeprøve av alle gravide kvinner tre til fire uker før fødselen. Dersom kvinnen har bakterien, gis det penicillin under fødselen slik at bakterien ikke skal overføres til barnet.

En av Norges fremste eksperter på området, professor i kvinnesykdom og fødselshjelp Babill Stray-Pedersen ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalet, mener det bør vurderes å teste alle.

I dag er det vanlig å teste høyrisikogrupper for bakterien, for eksempel gravide med urinveisinfeksjon, eller tidlig vannavgang.

Stray-Pedersen mener også at skylling av skjeden før fødselen for å redusere bakterier, bør vurderes. Aker sykehus utførte skylling på 80-tallet, og ifølge Stray-Pedersen ble færre barn smittet.

Advarer mot å undersøke alle

Eksperter regner med at mellom 20-30 prosent av alle kvinner har bakterien i skjeden og at bakterien i halvparten av tilfellene smitter over på barnet. Det er imidlertid bare én av hundre av disse barna som blir syke av bakterien, sier Stray-Pedersen til NTB.

Overlege Bo Jacobsson ved kvinneklinikken ved sykehuset Sahlgrenska i Göteborg, advarer mot å undersøke alle gravide. Han frykter de skal presse legene til å gi antibiotika allerede under graviditeteten, og utvikle økt resistens mot antibiotika.

Politisk rådgiver Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet sier det ikke stå på penger hvis det blir behov for tiltak.

— Situasjonen er dramatisk. Vi har grepet tak i den og vil skape trygghet. Her skal ikke penger bli problemet.