MANDAL/KRISTIANSAND:

— Det er dramatisk for Umoe Mandal på sikt dersom forsvaret nå bestemmer seg for ikke å bruke MTB-båtene. Dette er vårt referanseprosjekt, som skulle gi oss flere lignende oppdrag i fremtiden, sier Kjell Rune Olsen, driftssjef ved Umoe Mandal. Han frykter for fremtiden for Umoe Mandal, og mener usikkerheten rundt de nye MTB-ene svekker bedriftens troverdighet.

Dagens Næringsliv skriver i dag at i den pågående gjennomgangen av forsvaret lanseres forslag om å kutte 10-15 baser i Norge, samt droppe MTB-båtene som for tiden er under bygging ved Umoe Mandal.

Frustrerende

— Det er frustrerende for oss å bruke så mye energi på båter som kanskje aldri vil bli brukt. Denne vinglingen svekker troverdigheten for Umoe som levrandør, mener Olsen.

Klubbformann Arne Hægeland forteller at flere av de ansatte er frustrert over at de jobber med båter som kanskje aldri skal ut i tjeneste. I dag fikk han flere spørsmål og kommentar om hva som skjer.

Her kan du se video av fartøyet

Positive på Kjevik

Når det gjelder situasjonen for forsvarets eneste base i landsdelen, Kjevik, er situasjonen litt lysere.

– Vi er optimistiske på Kjevik om at vi har en plass i forsvarets fremtid, sier Inge Solvik, oberstløytnant og sjef for Luftforsvarets skolesenter på Kjevik i Kristiansand.

For å holde tritt med kostnadsøkningene i forsvaret skriver DN at det er nødvendig å skjære bort alle baser som ikke gir tap av operativ evne.

Solvik på sin side er svært tilbakeholden med å kommentere slike enkeltstående artikler og spekulasjoner om han frykter Kjevik blir lagt ned. Likevel er Solvik en forsiktig optimist på skolesenterets vegne.

Stor skole

– Vi er optimistiske på at vi blir med videre, og vi forholder oss rolig frem til forsvarsstudien foreligger i høst, sier Solvik.

Skolesenteret på Kjevik har 106 ansatte, og totalt er det omtrent 240 som har fast tjeneste på Kjevik, blant annet ansatte i Heimevernet.

Kjevik er den siste forsvarsbasen igjen på Sørlandet.

Skolesenteret har mellom 1800-2000 elever gjennom systemet i året, der oppholdet spenner fra to dager til to år. Det er også 20 prosent elever fra andre Nato-land.