KISANGANI: Etterforskningen i drapssaken hvor to nordmenn er mistenkt for å ha drept sin sjåfør står i stampe.

Etterforskningsleder Roger Wavara sier til Aftenposten at etterforskningen er avhengig av at etterforskere og en av nordmennene returnerer til drapsstedet for å finne et våpen som angivelig er gjemt der.

Wavara avviser opplysninger som Aftenposten har fått om at et våpen er funnet etter angivelser fra 27-åringen, og sier han selv ønsker å undersøke åstedet før han ferdigstiller sin etterforskningsrapport og overleverer den til sin overordnede, militær etterforskningsleder Jacob Samwaka Bangu.

–Jeg vil sende rapporten til statsadvokatens kontor i Kinshasa hvor de neste steg i saken vil bli avgjort. Inntil da vil nordmennene være her i fengselet i Kisangani, sier Samwaka Bangu til Aftenposten.no.

Mangler biler og bensin

Ingen vil anslå hvor lang tid det vil ta, men etterforskningsledelsen hadde i går ennå ikke fått penger til bensin og biler for å kjøre de 200 kilometerne til Okapi viltreservat. Det var her drapet skjedde 5. mai.

Nordmennene hevder at de ble angrepet av ranere som drepte sjåføren, mens en hjelpesjåfør og en passasjer hevder at det var nordmennene som skjøt og drepte ham.

Spionanklager

Etterforskerne forsøker også å finne ut hva som var de to nordmennenes ærend i Kongo. De tror ikke på forklaringen om at de var der som turister.

Tvert imot mistenkes 27— åringen og 28- åringen for å være spioner, dels fordi de hadde gyldige ID-kort fra det norske forsvaret, dels fordi de skal ha forsøkt å holde tilbake informasjon da de fylte ut immigrasjonspapirer ved innsjekkingen på et hotell.

Mistankene rammer også nordmenn generelt og gjenstander som kommer fra Norge.

— Tirsdag hadde vi store problemer med skjemaer som gjelder juridisk assistanse, sier den norske pastoren og misjonæren Jon Anders Bregård.

— Skjemaene var på norsk, og jeg ble bedt om å oversette dem. Alle nordmenn blir ansett som mistenkelige, fordi de arresterte hadde ID-kort fra det norske forsvaret som er gyldige til 2016 og 2017, sier han.

Presser kongolesiske myndigheter

Trolig vil etterforskningen ta flere uker, og mens denne pågår vil nordmennene forbli fengslet i Kisangani.

Den norske ambassade i Luanda i nabolandet Angola øver press mot myndighetene i Kongo for få saken overflyttet til Kinshasa.

— Vi har nær kontakt med utenriksdepartementet i Kongo. Det er en vedvarede dialog, sier ambassedesekretær Lars Ekman.

Lørdag fikk de to norske fangene besøk av Ekman og Bregård. De hadde med seg medisiner til den ene av de to norske fangene.