Bannon frykter kvinnenes frammarsj

Dersom Donald Trump taper valget i 2020, vil det være på grunn av bevegelser som #metoo og #timesup, mener presidentens tidligere sjefstrateg Steve Bannon.

– Timesup-bevegelsen er større enn metoo. Den er i ferd med å bygge seg skikkelig opp. Vi er nødt til å forstå den, sier den omstridte høyrepopulisten til NTB.

Han peker på at Trump tapte et hardt slag i mellomvalget i fjor blant annet fordi unge kvinner danket ut eldre republikanske menn.

– Frykter du dem?

– Det kommer til å bli en massiv politisk bevegelse. Mange ønsker å endre grunnleggende strukturer. Men vi har hatt patriarkat i 10.000 år, jeg vet ikke hva alternativet er, sier Bannon, som er i Norge i forbindelse med Nordiske Mediedager.

Takket Bergen

Grieghallen i Bergen var fylt til bristepunktet da det omdiskuterte intervjuet med Bannon fant sted torsdag. Utenfor sto en håndfull demonstranter og protesterte.

– Takk, Bergen, for at jeg fikk komme, sa Bannon.

Han er mest kjent som den som fikk Donald Trump til makten i 2016 og som redaktør for det høyreradikale nettstedet Breitbart. I 2017 forlot han Det hvite hus, og noen måneder senere fikk han sparken fra Breitbart etter at han kom med nedsettende kommentarer om Trump, som selv har omtalt Bannon som «Sloppy Steve».

– Det sies at din innflytelse har krympet kraftig?

– Nei, det vil jeg avvise. I populistbevegelsen i USA er jeg nummer én. Det er det ingen tvil om, sier han og drar hånden for n'te gang gjennom den grå luggen.

Andre, som den britiske journalisten Paul Lewis, har beskrevet Bannon som en «kingmaker» med et oppblåst selvbilde.

Kritiserer mediene

Selv brukte han mye av tiden på scenen til å kritisere de etablerte mediene.

– Mediene er den virkelige opposisjonen i USA, sa Bannon, som mener de kun er interessert i nederlag for Trump.

– Når en president lyver og lyver, hva gjør dette med etikken og moralen i et samfunn?

– Det der er «fake news». Trump gjør akkurat det han sa han skulle gjøre: Arbeidsledigheten går ned, ulovlig innvandring har sunket dramatisk og økonomien koker. Og det er ingen løgn.

– Men det er et enormt gap mellom hva folk synes om økonomien og det de synes om Trump. Hvis ikke han scorer bedre på målingene, kommer han til å være i skikkelig trøbbel i 2020, sier Bannon, som beskriver seg selv som en som har evnen til å se over bakketoppen og hva som er på andre siden.

«Lille mann»

– Du beskriver deg selv som lederen for en «global revolusjon». Hvem er det du representerer?

– Jeg representerer den lille fyren. Uansett om han er i USA, Europa, Japan eller Kina, sier Bannon.

I fjor høst lanserte han med brask og bram The Movement som skulle samle høyrepopulistiske partier i Europa under samme paraply. Men én etter én har partiledere som Marine Le Pen i Frankrike og Matteo Salvini i Italia tatt avstand fra Bannon.

Selv prøver han etter beste evne å minimere sin egen rolle.

– Jeg er bare en frivillig som gir råd og prøver å spre litt energi, sier han.

– Nå ligger høyrepopulistene an til å vinne stort i EU-parlamentsvalget. Hvilken ære har du for det?

– Null, sier Bannon,

– Norge er perfekt

– Hva er det egentlig du ønsker å oppnå, hvordan ser det perfekte samfunnet ut i dine øyne?

– Å, jeg tror vi har det allerede. Norge er et godt eksempel, proklamerer Bannon.

– Nasjonalstaten må være den grunnleggende enheten, med politikere som holdes ansvarlige av sine innbyggere. Jeg tror også på allianser som EU. Ikke én av dem jeg snakker med i Europa, unntatt britene, vil ut av EU. Men de vil ha noe annet enn et United States of Europe, sier han.