Julemarked i Trondheim. Trøndelag er blant fylkene der det i uke 50 ble meldt om økende koronasmitte, viser FHIs ukesrapport for uke 50. Julemarked i Trondheim. Trøndelag er blant fylkene der det i uke 50 ble meldt om økende koronasmitte, viser FHIs ukesrapport for uke 50. Foto: Gorm Kallestad / NTB

FHI: Smitten flater ut – men fortsatt fare for oppblomstring

Smittespredningen er stabil i samfunnet, viser FHIs analyse. Men det er store regionale forskjeller og fare for at spredningen kan ta seg opp igjen.

I forrige uke ble det registrert 2.685 nye smittetilfeller, en økning på 6 prosent fra uke 49. Samtidig var det en økning på 8 prosent i antallet testede, og andelen positive blant dem som blir testet, ligger stabilt på rundt 2,35 prosent, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i ukerapporten for uke 50.

Utflatingen i smittespredninger er reflektert i at det såkalte reproduksjonstallet R er beregnet å ha tatt seg opp fra 0,9 til 1,1. Det betyr at hundre koronasmittede personer i snitt sprer viruset videre til 110 personer.

Oslo og Viken sto for 67 prosent av de nye meldte tilfellene.

«Fylkene Oslo og Viken har fortsatt de høyeste smittetallene, og det er der behov for fortsatt sterk innsats for å redusere smittespredningen samtidig som kommuner ellers i landet må oppdage og raskt få kontroll på sine utbrudd», skriver FHI i ukesrapporten.

Likevel var det i forrige uke meldt om en nedgang i smitte i fylkene Viken, Møre og Romsdal, Agder, Nordland og Vestland.

Situasjonen i Oslo er stabil, mens det er meldt om tiltakende smitte i Trøndelag, Rogaland, Innlandet, Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark.

Samtidig sank antallet koronapasienter på norske sykehus fra 106 i uke 49 til 62 i uke 50. De siste ukene har antallet ukentlige koronadødsfall vært stabilt på mellom 20 og 30. I uke 50 ble det registrert 22 koronarelaterte dødsfall.