Regjeringen vil la oppdretterne vokse 5 prosent

Oslo (NTB): Regjeringen tilbyr norske fiskeoppdrettere en vekst i kapasiteten i år på 5 prosent, men understreker at det følger strenge miljø— og lusekrav med tilbudet.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Veksten som Fiskeridepartementet tilbyr for 2015, skal skje innenfor dagens regulering av oppdrettsnæringen. Rammebetingelsene kan imidlertid endre seg på litt lengre sikt, i og med at regjeringens forslag til forutsigbar og bærekraftig vekst for næringen legges fram for Stortinget fredag.

En kapasitetsvekst på 5 prosent tilsvarer rundt 60.000 tonn hvis alle takker ja.

Veksten i produksjonen skal gis mot vesentlig strengere miljøkrav når det gjelder lakselus, som er næringens største miljøutfordring. Kravet innebærer at det ikke skal være mer enn 0,1 voksne hunnlus per oppdrettsfisk. Dagens grense er på 0,5 voksne hunnlus per oppdrettsfisk.

Prisen er 1 million kroner per konsesjon som skal få økt kapasitet. Hvert oppdrettsselskap kan ha flere konsesjoner. Inntektene skal deles likt på staten og kommunen.

— Havbruksnæringen er avhengig av gode lokaliteter, og dermed kommunenes velvilje i det lange løp. Jeg mener det er riktig at kommunen får en høy andel av vederlaget, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). (©NTB)

Publisert: