Mot opphevelse av politibevæpningen

Fredag denne uken blir det trolig slutt på at norske politibetjenter må gå med våpen, opplyser kilder i Politidirektoratet (POD) til Dagbladet.

Publisert Publisert

Kilder i Politidirektoratet sier at det trolig blir slutt på den generelle bevæpningen av politiet denne uken. Foto: NTB Scanpix

  • NTB

Årsaken er Politiets sikkerhetstjenestes (PST) nedjustering av trusselbildet mot Norge. Politidirektoratet opplyste torsdag at bevæpningen skal vurderes på nytt fordi PST vurderer trusselen fra ekstremister som lavere.

Ifølge Dagbladet er vurderingen gjort, og kilder opplyser til avisen at det vil bli stans i den midlertidige bevæpningen fredag, samme dag som man etter planen skulle innføre en ny ordning der politiet skulle gå med våpen som ikke er ladd. Det har vært kraftig motstand fra politiets egne tjenestemenn mot den varslede ordningen.

Ett år med våpen

Den generelle bevæpningen ble innført i november i fjor, da PST beskrev en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Etter PODs innstilling fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker, og siden er den midlertidige bevæpningen blitt forlenget en rekke ganger.

Ifølge Dagbladets opplysninger anbefaler POD oppheving av bevæpningen, og det er ventet at justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil følge politiets innstilling.

– Om politiet ønsker å dra beredskapen ned, så må de vurdere det fra et faglig grunnlag og sikre en vurdering av hvordan man skal møte det gjeldende trusselbildet, sa Anundsen til NTB i forrige uke.

Omstridt

Den generelle bevæpningen av politiet har vært en omstridt ordning. Særlig sterk har kritikken vært fra opposisjonen, men også regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti har vært kritisk til at bevæpningen har vart et helt år.

Lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), har flere ganger stilt spørsmål ved ordningens varighet. Hun sa torsdag at hun er fornøyd med at POD vil vurdere politibevæpningen på nytt.

– Det er en helt nødvendig konsekvens av PSTs nye trusselvurdering, sa Tajik.

Høring

Tirsdag er Anundsen innkalt til høring i Stortinget. Da skal han svare om politibevæpningen og de mange vådeskuddsepisodene siden ordningen ble innført.

Tajik har uttalt at hun forventer at alle fakta kommer på bordet, både om vådeskuddene og rapporteringssystemet for slike hendelser.

Ifølge Dagbladet vil politiet fortsatt ha lett tilgang til skytevåpen etter opphevingen av bevæpningen, men våpnene skal – som før den midlertidige bevæpningen – oppbevares i såkalt framskutt posisjon. Det vil si i plomberte oppbevaringsbokser i bilene. Skal tjenestemenn være bevæpnet, må de få tillatelse fra en politisjef som har fullmakt til å gi en slik ordre.

Publisert