Hva kan skje med et fly i marsjhøyde?

Alt tyder på en total systemsvikt forut for den tragiske flystyrten i Frankrike, mener luftfartsekspert Einar Sørensen.

Publisert:

Restene av det styrtede Airbus-flyet er spredt over et stort og uveisomt område, og arbeidet med å hente ut de omkomne og lete etter svar på hva som forårsaket ulykken, vil ta lang tid. Foto: NTB Scanpix

 • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Germanwings-flyet var på vei gjennom hovedtraseen mellom sør— og nord-europa - et godt kontrollert luftrom, påpeker Einar Sørensen. Han har lang bakgrunn fra internasjonal luftfart og har arbeidet mye med flysikkerhet i Norge og utenlands. Nå er han delvis pensjonert og bor i Toulouse, der Airbus holder til.

— Flyet var kommet opp i marsjhøyde, den tryggeste delen av flyturen. I løpet av åtte minutter havarerer det i et fjellmassiv uten at pilotene fikk varslet. Alt tyder på en fullstendig systemsvikt og at også kommunikasjonssystemene kan ha vært slått ut, mener Sørensen.

Livestudio:Siste nytt om flystyrten

- Mange flyplasser i Rhône-dalen

Han sier at pilotene ville hatt god tid til å varsle hvis de hadde hatt mulighet. Sørensen mener det også ellers ville vært lett å svinge til venstre, gli ned og lande på en av de mange flyplassene i Rhône-dalen.

Hva kan gå galt?

Ifølge en analyse fra flyfabrikanten Boeing finner bareti prosent av ulykker med dødsfallsted mens flyet er i marsjhøyde. Så hva kan egentlig gå galt i denne fasen? Det er alt for tidlig å si noe sikkert om Germanwings-ulykken, men her er noe av det som kan skje:

1 Hurtig trykkfall i kabinen

I 1998 mistet en Boeing 737-200 deler av taket mens flyet var i27.000 fots høyde over Hawaii. Piloten klarte imidlertid å lande, og kun én person omkom. En flyvertinne som sto i midtgangen ved femte rad, ble dratt ut av flykroppen og aldri funnet igjen. Maskinen var 19 år gammel og hadde fløyet mange korte strekninger daglig. Årsaken ble i ettertid tilskrevet rust og materialtretthet. Mye har imidlertid skjedd i årene etter både med bygging og kontroll av flyene.

Germanwings-flyet hadde i snitt fløyet 5,3 ganger daglig i sine 24 år. Det er noe høyt, men ikke uvanlig for et fly på noenlunde korte strekninger i Europa. Det gikk ned fra 38.000 fots høyde med ca. 3000 fot i minuttet - over dobbelt så raskt som en vanlig nedstigning. Ved et plutselig trykkfall vil pilotene hurtig forsøke å komme ned til lavere luftlag. Trykkabinen er innstilt slik at lufttrykket tilsvarer 6000 fots høyde.

Maskene som skal falle ned foran deg i setet, har oksygen for omtrent ti minutter. Dermed kunne flyet akkurat rukket å komme ned til akseptabel høyde - rundt 10.000 fot - i tide.

En tidligere sikkerhetsingeniør hos Boeing, Todd Curtis, sier til AP at nedstigningens hastighet her passer med det du ville se i en situasjon med trykkfall.

Trykkfall kan for eksempel oppstå ved at et vindu går i stykker eller at en eksplosjon ødelegger trykkskroget, påpeker Einar Sørensen. Luftkompressorene drives av motorene. Svikt i begge motorer vil dermed også utløse trykkfall, men ifølge Sørensen ser det her ut som motorene har virket.

Han påpeker at bilder av vrakrestene tyder på at flyet har truffet fjellveggen noenlunde helt og med stor kraft - ikke ulikt det som skjedde da et norsk, militært Hercules-fly i 2012 traff fjellet Kebnekaise, selv om årsakene den gang var spesielle.

— Flyet er blitt totalt smadret, pulverisert mot fjellveggen, sier Sørensen. Hadde flyet gått i oppløsning i luften, villle delene vært spredt over et mye større område.

2 Teknisk feil

Airbus-flyet har en svært avansert cockpit, men det har ved et par anledninger oppstått feil med instrumenter før.

Air France 447styrtet over Atlanterhavet i 2009 og 228 omkom. Da fikk flyverne feil indikasjoner om lufthastigheten mens de fløy gjennom uvær. Såkalte pitot-rør som sitter foran på flyet, skaffer data om faktisk fart og høyde. De måler forskjellen på luften som treffer rett på røret og som går langs røret. Dette omskaper systemet så til styredata som er avgjørende for å fly - særlig på autopilot.

Ising kan for eksempel gjøre at dataene blir feil. - Dette er et av de svakeste punktene på fly, mener Sørensen, men han tror likevel ikke det er årsaken denne gang. - Det var klarvær og dagtid. Pilotene ville sett problemet og grepet inn, tror han.

Styringen av flyet skjer med noe som kalles fly by wire. Det betyr at kontakten mellom «stikka» og rorflatene ikke er mekanisk, men elektronisk. Hvis strømmen svikter i dette systemet, kan det gå galt. Germanwings-flyet gikk i en rett kurve mot bakken, noe som kan tyde på at rorflatene var låst i en posisjon. Det kan igjen tilsi at systemet hadde sviktet eller at pilotene var satt ut av stand til å endre kurs fordi de for eksempel var bevisstløse. Taleregistratoren man har funnet, vil kunne si noe om dette.

5. november i fjor sendte autopiloten et avLufthansas Airbus A-321-fly på vei fra Bilbao til München4000 fot nedover før pilotene klarte å stanse nedstigningen. Da hadde sensorer som måler angrepsvinkelen, låst seg under oppstigningen. Da flyet nådde en viss høyde, trodde systemet at det steilet og sendte derfor maskinen nedover. Det viste seg at det ikke var mulig å justere dette manuelt - med stikka. Pilotene måtte skru av flere datatilkoblinger før de fikk rettet opp flyet.

Luftfartseksperter canadisk TV har snakket med, utelukker ikke pilotfeil i Germanwings-styrten, men heller mest til at teknisk feil er årsaken.

— Jeg har en antagelse om at det sannynligvis var en mekanisk feil, sier Karl Moore, som underviser ved McGill-universitetet i Montreal, til CTV.

Germanwings-flyet var til kontroll og reparasjon mandag - dagen før ulykken. Det er ikke ukjent at det ved slike tekniske gjennomganger kan begås feil som kan bli fatale. I 1996 styrtet et flypå vei fra Miami til Santiago i Chileog 70 omkom. Årsaken var en tapebit gjenglemt av en mekaniker.

3 Pilotfeil

Flyverne kan ved en feil ha fått flyet til å steile eller gå raskt ned og så ikke klart å rette opp feilen igjen. De kan også, for eksempel ved et trykkfall, ha vært så fokuserte på å få maskinen ned under 10.000 fot at de ikke forsto hvor nær de var de høye fjellene før det var for sent. Den funnede svarte boksen, som egentlig er oransje, vil bli avgjørende hvis dette er et reelt spor. Det er taleregistratoren som er funnet. Den tar opp alt som sies i cockpit ved hjelp av fire-fem strategisk plasserte mikrofoner. Da Air France 447 styrtet i 2009, viste opptak fra denne at kapteinen for sent oppdaget at styrmannen hadde begått feil etter at pitot-rørene sviktet først.

Kapteinen på Airbus-flyet tirsdag var en erfaren pilot. Han hadde vært ansatt ti år i Lufthansa og Germanwings og hadde over 6.000 timer med flytypen.

— Mannskapet er viktige, ikke bare som systemovervåkere. De må alltid være klare til å kunne gripe inn på rett måte. Man burde høre mer på pilotene om hvor viktig det er å ha nødvendig årvåkenhet til enhver tid, sier Einar Sørensen.

4 Terrorisme

Det er en del eksempler på passasjerfly som styrtet som følge av nedskytning, eksplosiver om bord eller at flykaprere har styrtet flyene.Lockerbie-bomben, 11/9-angrepene mot USA og fjorårets nedskytning av et fly over Ukraina er blant de mest kjente.

Ingenting tyder foreløpig på at noe slikt har skjedd her. Både tyske og amerikanske myndigheter har sagt at de ikke ser noen forbindelse til terrorisme. Flyet byttet heller ikke radiofrekvens til«squawk 7500», som er standard ved flykapring.

Kilder: Einar Sørensen (tidligere MFA Norway), Associated Press, Todd Curtis (Airsafe.com), Karl Moore (McGill University), Wikipedia.

Publisert:

Les også

 1. Mistet raskt høyde i åtte minutter før det traff bakken

 2. Trolig briter om bord i ulykkesflyet

 3. Lufthansa: Ulykkesflyet hadde tekniske problemer

 4. En dansk borger var om bord på ulykkesflyet

 5. Den ene svarte boksen fra ulykkesflyet er funnet

 6. Kaptein hadde 6.000 flytimer med Airbus

 7. Merkel sjokkert over flykatastrofe

 8. Forsker: - Lavprisselskaper har ikke flere ulykker

 9. Flyvraket ligger utilgjengelig til i de franske alpene

 10. Ingen overlevende i flystyrten i Sør-Frankrike

 11. Polsk skiløper truffet av fly i Alpene

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.