Det sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NTB etter at Johnson & Johnson besluttet å utsette utrullingen i USA mens sjeldne, men alvorlige blodpropptilfeller hos vaksinerte blir gransket.

– Jeg synes det høres ansvarlig ut, og for så vidt lurt også å se nøye på de erfaringene som er gjort i USA, før man starter utrullingen i Europa. Det er en unik mulighet til å gjøre det, sier Hortemo.

Det er de samme bivirkningene som har ført til en gransking av AstraZeneca-vaksinen, som fortsatt ikke er tatt i bruk igjen i Norge. De to vaksinene bygger på samme teknologi.

– Mens forsinkelsen vil bli veldig kort uten AstraZeneca, vil den bli betydelig større hvis man ikke skal bruke Johnson-vaksinen. Det har også med at den bare gis i en dose, sier han.

Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Først fullvaksinert i oktober?

FHI antyder at dersom verken AstraZeneca- eller Johnson & Johnson-vaksinen blir tatt i bruk, kan vaksineringen av alle over 18 år bli forsinket i inntil tolv uker.

– Forsinkelsen blir betydelig om AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene ikke tas i bruk, et sted mellom åtte og tolv uker har vi estimert. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på tirsdagens pressekonferanse.

Da vil siste stikk blant de over 18 år bli satt i uke 40.

Bare i juni skal det etter planen komme i underkant av en million doser av Johnsen & Johnsen-vaksinen til Norge, opplyste Vold.

– Dersom vi fjerner den vaksinen, vil alle nordmenn først være fullvaksinerte i oktober, slo Vold fast på tirsdagens pressekonferanse.

– Men det avhenger av om vi kan få tak i noen andre vaksiner, brøt Erna Solberg inn.

Erna: Påvirker ikke gjenåpningen

Problemene med J&J-vaksinen har liten påvirkning på gjenåpningen, ifølge statsministeren.

Hun sier at det vil ta lenger tid før alle er vaksinert hvis vi ikke kan bruke Johnson & Johnson-vaksinen. Men det at Johnson & Johnson tirsdag varsler at de utsetter utrullingen av vaksinen i Europa mens mulige bivirkninger granskes, påvirker ikke gjenåpningsplanen i Norge, sier Solberg.

– For gjenåpningen fremover er det fortsatt tre parametere vi skal vurdere, og vaksinene er ett av dem. Hovedtyngden av Johnson-vaksinen ville kommet i juni, så for neste trinn i mai vil den ha mindre betydning, sier statsministeren.

– Men det har betydning for når vi er ferdig med vaksineringen, det må vi være tydelige på. Da er det enda viktigere at vi oppnår resultater på de to andre parameterne, smittesituasjonen og kapasiteten i helsevesenet. Jo færre vaksinerte, jo viktigere blir de andre parameterne i en videre gjenåpning, sier Solberg.