KRISTIANSAND: — Dette er ikke noe småpell. Vi ønsker å utvikle Dyreparken offensivt, for å bidra til ytterligere vekst i opplevelsesindustrien på Sørlandet, opplyser Reidar Fuglestad, konsernsjef i Dyreparken Utvikling AS.

Parkens største satsing noensinne kan få en prislapp på 300-400 millioner kroner over en byggeperiode på fem til ti år.

Området utvides med 300 mål øst for Grashavet, med 1000 senger fordelt på tre tematiserte overnattingsbyer.

Helt unikt

— Dette blir en unik ting, og vil stille oss i en spesiell kategori for opplevelsesparker. Det finnes ikke maken i Norge, og kanskje ikke i Norden heller, mener Fuglestad.

Reguleringsplanen kommer til politisk behandling før jul, og inneholder følgende:

Piratbukta: 80 utleieboliger i et sjørøvermiljø, med borg, skute på land og boder.

Sørlandsbukta: 55 utleieboliger i et typisk sørlandsmiljø. Her etableres også «Herli' Land Amfi» for 1000 publikummere, der den populære forestillingen «Kristian And fra Herli' Land» og andre show settes opp.

Nybyen: 52 utleieboliger i et mer moderne miljø. Like ved planlegges et opptil 8000 kvadratmeter stort interaktivt miljøsenter for utstillinger, undervisning og forskningsvirksomhet.

Det skal bygges et større administrasjonsbygg med garderober og toaletter, og et marinaanlegg med blant annet utleie av kano og kajakker.

I tillegg kommer flere hundre nye parkeringsplasser, mange av dem i en egen fjellhall. Det er også ønske om å utvide dagens badeland på Sommerøya.

Dyreparken eier hele den naturskjønne tomta, og byggingen vil trolig skje i etapper, med start allerede neste sommer.

Når den romslige hurtigferja «Superspeed» settes i trafikk til vinteren åpnes nye muligheter på andre siden av Skagerrak. Siden hotellkapasiteten i Kristiansand er sprengt i høysesongen, haster det med nye senger.

  • Vi har ambisjoner om at det nordiske markedet kan bli større, ikke minst når Color Line setter inn ytterligere kapasitet, fastslår konsernsjef Fuglestad.

Gullalder

— Ingen skal si at det ikke skjer noe på Sørlandet. Vi nærmer oss en gullalder, mener turistsjef Åse Fjermedal i Kristiansand.

Hun konstaterer at teater- og konserthuset Kilden (2011), regnskogakvarium og dyreparkutvidelse realiseres omtrent samtidig. Det samme gjør nye E 18 mellom Grimstad og Kristiansand, og Sørlandsparken med Ikea og en rekke andre varehus.

Turistsjefen mener hele Nord-Europa bør være godt innenfor rekkevidde. «Superspeed» har ingen senger, dermed øker behovet for overnatting på land.

— Millioner av mennesker i hele Nord-Europa er bare en dagsreise unna Kristiansand. Turistene legger igjen flerfoldige millioner i andre og tredje hånd, så dette gir ringvirkninger for hele Sørlandet, konstaterer Fjermedal oppglødd.

Hun er full av beundring for Dyreparken, som sletter rekorder hvert år. Også i kommunen vekker forslaget begeistring.

— Intensjonen er flott, med nye opplevelsesvarianter. Litt som Kardemomme by, men med andre temaer, uttaler plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum, og legger til at utvidelsen er helt i tråd med kommuneplanen.