BERGEN: Grunnen er at svineinfluensa er så forskjellig fra andre influensaviruser som har herjet de siste årene.

– Det kan hende at man ikke blir fullstendig immun første gang man blir smittet av et virus som ikke ligner noe man har vært smittet av tidligere, sier seniorforsker Olav Hungnes ved virusavdelingen til Folkehelseinstituttet.

– Det er det samme som med vaksiner: Når man vaksinerer barn vil man som oftest gjøre det to ganger, for å få full effekt, sier Hungnes.

– Evolusjon mens vi ser på

Selv smittede som har vært syke, og utviklet fullstendig immunitet mot dagens svineinfluensa, er ikke garantert å være sikret mot fremtidige utgaver av viruset.

– Når det har gått en tid og viruset stadig møter immune personer, vil det lønne seg for viruset å forandre seg. Da vil en vente at det vil komme varianter som er vesentlig forandret når det gjelder immunitet, sier Hungnes.

De variantene av viruset mennesker er motstandsdyktige mot vil forsvinne, mens nye varianter vil overta.

– Dette er evolusjon mens vi ser på. Det som funker bra og får formert seg fortsetter, mens det som ikke fungerer blir borte, sier Hungnes.

– Skremmer folk

Hilde Maurstad, Jarle Jokiel og deres to barn fikk påvist svineinfluensa i midten av juli. De håper å unngå å bli smittet igjen.

– Det ville vært kjedelig å bli smittet igjen, men det er ikke noe vi bekymrer oss for. Vi ble overrasket over at vi ikke ble mer syke, sier Maurstad.

Hun og mannen ble friske etter et par dager.

– Det var bare som en lett forkjølelse med smerter i leddene, spesielt i nakken. Sønnen vår var syk i rundt fire dager, men det var ikke spesielt alvorlig for han heller.

Hun mener svineinfluensaen er hausset opp av media.

– Du hører at folk dør og at mange ligger i respirator. Slike ting skremmer vettet av folk, sier Maurstad.

Frykter farligere versjon

Ingen vet om viruset vil utvikle seg til å bli farligere.

– Vi kan forvente å se en økt smittsomhet, men det behøver ikke å bli farligere. I fagmiljøet er det mer en bekymring enn en forventning at en endret versjon av viruset vil bli farligere, sier Hungnes.

Det kan imidlertid ta lang tid før det kommer en ny, vesentlig forandret versjon av svineinfluensa-viruset.

– Det vil antagelig først skje når epidemien har rullet over verden. Etter Hongkong-syken i 1968 var det først i 1972 at det dukket opp en vesentlig forandret variant av viruset, sier Hungnes.

– Hvor effektiv vil vaksinen man nå utvikler være hvis viruset muterer og forandrer seg vesentlig?

– Det vet vi jo ikke. Forventningen er at i den første perioden, mens det er få som er immune, vil ikke viruset være presset til å forandre seg. Så lenge viruset ikke forandrer seg, venter vi at vaksinene vil være effektiv, sier Hungnes.

– Harmløst for de fleste

Folkehelsen i både Norge og England advarer mot å oppsøke syke for å bli smittet og «bli ferdige» med svineinfluensa.

– Det er jo ikke sikkert at man ellers ville ha blitt syk. Det å med vilje utsette seg for sykdom er ikke noe helsemyndighetene vil anbefale å gjøre. Selv om dette for de aller fleste er en nokså harmløs infeksjon, er det noen som vil få en alvorlig sykdom, sier Hungnes.