BERGEN: Det vakte stor forbauselse blant politifolkene på Sotra da de høsten 1999 oppdaget at mannen de hadde pågrepet i en overgrepssak, var broren til en profilert politimann i Bergen.

Mannen de hadde tatt, var den nå utpekte lommemannen. Han var den gang siktet for å ha forgrepet seg på en sju år gammel gutt i svømmehallen på Stranda. Noe av det første politiet gjorde var å skjerme saken for innsyn i politiets registre, skriver Bergens Tidende.

Politimenn skjermes

Nå kan skjermingen vise seg å ha resultert i at Kripos ble forsinket med halvannet år i jakten på 55-åringen politiet nå har pekt ut som lommemannen. Sju år senere var nemlig saken også forduftet for Kripos.

Bergens Tidende har fra flere kilder i politiet fått opplyst at det er vanlig at saker der polititjenestemenn eller deres nærmeste er involvert, blir skjermet i den interne databasen. Hensikten er å unngå snoking i kollegers privatliv. Jobber man i politiet, har man altså tilgang til alt som måtte stå om for eksempel naboen eller ekskjæresten, men ikke til saker der kollegaer eller deres nærmeste er involvert.

Forsinket

På sensommeren 2006 begynte etterforskerne i saken å skaffe seg en oversikt over alle personer som hadde blitt anmeldt, mistenkt, siktet eller domfelt for seksuelle overgrep mot gutter mellom 6 og 12 år. Etterforskerne søkte svært bredt for å fange ham opp, men Sotra-saken fra 1999 manglet fordi den var skjermet for innsyn av politiet selv.

— På den tiden var det ganske vanlig å skjerme sedelighetssaker. Jeg kommer fremdeles ikke inn i dokumentene i denne saken. Sakene ble skjermet for å hindre lekkasjer, sier Harald Bilberg, som var politiadvokat på saken i 1999. Påtaleansvarlig i lommemannen-saken, politiadvokat Jorid Kile-Berg, sier at skjermingen kan ha skapt forsinkelser.

— Hvis det er riktig som du sier, at lommemannens navn ikke dukket opp i dette søket, kan det ha skapt forsinkelser, sier hun til Bergens Tidende.