OSLO: — Det finnes bare ett eksemplar av den hemmelige rapporten, og den skal nytes på stedet, sier Stortingets visepresident Inge Lønning (h).

«Stedet» er i dette tilfellet et eget rom i tilknytning til vaktsentralen i Stortingets kjeller. Her sitter sikkerhetsvaktene som døgnet rundt kontrollerer og overvåker Stortingsbygningen.

I det spesielle rommet som kalles «bunkeren», befinner den eneste utgaven av rapporten seg. Den tar for seg de omstridte pensjonsutbetalingene til Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap).

En viktig grunn til at det foreligger én utgave er erfaringene fra i høst, da opplysninger fra en første rapport lekket ut kort tid etter at den ble lagt frem.

Den nye rapporten inneholder sensitive opplysninger om alt fra inntekt, formue, styrehonorar, pensjon, trygd og gjeld for personene den angår.

Ingen kopi

Derfor får ikke pensjonsstyret kopier av rapporten. De må i stedet kontakte vaktsentralen, avtale tid, skrive seg inn og ut av rommet der rapporten leses. Og de må gjøre det én av gangen. De får ikke lov til hverken å notere eller kopiere noen fra rapporten.

Det er en uke siden utvalget la frem sin rapport, men først i går fikk styret som består av leder Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), Marianne Aasen (Ap), Ågot Valle (SV), Øyvind Korsberg (Frp), Trond Helleland (H) adgang til rommet.

— Har dere ikke tillit til pensjonsstyret?

— Alle vet at når mediene er på hugget, er ikke metoden å trykke opp i stort antall og dele ut. De som skal ha opplysningene, vil få det. Vi følger standard prosedyre for behandling av gradert materiale, sier Lønning.

Får lese selv

De seks rapporten angår har fått tilsendt de deler av rapporten som omhandler deres økonomi. De har fått frist innen utgangen av januar til å forklare seg.

Høyres Anders Talleraas, som ifølge Riksrevisjonen har fått vel 2,1 millioner kroner i uberettiget pensjon, vil ikke si om han aksepterer utvalgets dom.

— Dette er en intern privat prosess selv om du er ekspolitiker. Jeg har ikke tenkt å behandle saken min med en løpende rapportering og informasjon til media, sier han.

Talleraas utelukker imidlertid ikke at han vil offentliggjøre konklusjonen.