Kommuneoverlege Bjørn Martin Aasen glemmer ikke den første samtalen. Lørdag 20. november kl. 15.55 ringte telefonen. Personen i den andre enden var blitt smittet av korona.

Plutselig hadde pandemien for alvor kommet til Herøy på Søre Sunnmøre.

– På det tidspunktet hadde vi ikke hatt mye smitte i kommunen. Vi hadde sittet på den grønne gren gjennom hele pandemien, forteller Aasen.

Så kom det flere smittemeldinger. Det gikk likevel et par dager før kommuneoverlegen skjønte hva han sto overfor.

– Dette er blant det mer dramatiske jeg har opplevd gjennom alle de tiårene jeg har vært lege her, sier 77-åringen.

– Den som aktivt har snakket noen bort fra å ta vaksinen av religiøse grunner, bør føle seg truffet av kritikken min, sier Bjørn Martin Aasen. Han har vært lege i Herøy siden 1973, og har hatt ansvaret for smittevernet i kommunen siden mars 2020. I oktober samme år ble han konstituert kommuneoverlege. Foto: Tomm W. Christiansen

Spredte seg fra profetisk samling

Det var ikke tvil om hvor det lokale episenteret var. Fem dager før kommuneoverlegen fikk den første telefonen, hadde en kvinne i 50-årene åpnet hjemmet sitt. Over to dager var rundt 30 forskjellige personer samlet i huset hennes.

De fleste tilhørte ulike kristne frimenigheter på Sunnmøre. De var der for å delta på det som ble kalt en profetisk samling.

Bønn, sang, tale og samtale sto på programmet under husmøtene.

Møtene ble ledet av Per Ivar Winnæss. Han kaller seg pastor og profet og driver det kristne vekkelsessenteret Brølende Lam fra sin gård utenfor Drammen. Fosnavåg var ett av flere stoppesteder under en møteturné langs kysten.

Håndsprit sto ved inngangen, men det var få restriksjoner på det tidspunktet. Forsamlingen representerte imidlertid ikke noe tverrsnitt av befolkningen:

  • De fleste var middelaldrende og eldre kvinner.

  • Et betydelig flertall av dem hadde ikke tatt vaksinen mot korona.

Husmøtene i dette huset ble offentlig kunngjort, men interesserte måtte melde seg på. Rundt 30 personer var til stede, noen begge dagene. Foto: Tomm W. Christiansen

– Hadde vi visst det vi vet i dag ...

Etter husmøtene dro deltagerne hjem. Men hvordan kunne smitten spre seg så raskt til så mange andre menigheter?

Svaret finner vi i den tverrkirkelige møtekulturen og frekvensen på møtene.

I dagene etterpå deltok mange av dem i nye møter, både i Fosnavåg og i nabokommunene Ulstein og Ørsta. De dro på bibelskole, misjonsforening, i bursdagsselskap og på gudstjenester. Winnæss dro videre til nye møter i Førde, hvor det også ble påvist smitte.

– Det er lett å være etterpåklok. Hadde vi visst det vi vet i dag, så hadde vi avlyst den gudstjenesten, sier Rolf Magne Tømte.

Han er én av fire frivillige ledere i pinsemenigheten Sion på Leikong, en 15 minutters biltur fra Fosnavåg. Søndagen etter husmøtene hadde menigheten gudstjeneste med 29 deltagere. Én eller flere av dem brakte smitte inn i menighetshuset.

Etter gudstjenesten hadde 17 av dem blitt smittet. Noen av dem var barn, og smitten ble brakt videre inn i flere skoler. Fire personer havnet på sykehus. En av dem døde, en uvaksinert kvinne på 62 år.

– Det har vært tungt å bære. Hun har vært medlem hos oss siden 2004. Samtidig har det vært en belastning for oss at menigheten også er blitt navngitt i lokalmiljøet. Det var jo ikke hos oss smitten startet, påpeker Rita Monica Knotten Torvik, en av de andre lederne.

Denne helgen skal Sion-menigheten ha sitt første møte etter smitteutbruddet i Herøy. – Det blir rart, men det vil også bli godt å samles igjen, sier de fire i ledelsen: Rolf Magne Tømte, Oddveig Frekøy Skeide, Heather Kleppestrand og Rita Monica Knotten Torvik. Foto: Tomm W. Christiansen

Angrer bittert på at han ikke tok vaksinen

Viruset fant også veien til Nytt Livs Senter i Ørsta. På en bibelskole-samling 17. november og en gudstjeneste fire dager senere ble minst 12 personer smittet. Kilden var husmøtene i Fosnavåg.

Menighetens stifter og pastor Hans Reite var selv en av dem som ble smittet. Han lå med feber i åtte-ti dager, men kom seg etter hvert til hektene. Verre gikk det med fire andre. Én døde og ytterligere tre personer ble innlagt.

En av dem lå fire uker i respirator, men er nå på bedringens vei. En annen av de alvorlig syke var Reites sønn.

– Jeg takker helsevesenet for at han er i live, sier Reite.

Hverken han eller sønnen var vaksinerte.

– Jeg hadde egentlig tenkt å ta vaksinen, men så snakket jeg med en person som fikk meg til å skifte mening. Det angrer jeg bittert på i dag. Jeg kunne spart meg selv og andre for mye lidelse hvis jeg hadde brukt hodet, sier Reite.

Hans Reite (67) startet menigheten Nytt Livs Senter for 22 år siden, etter flere år som misjonær i Japan. Nå teller menigheten 80 trosfeller. Foto: Tomm W. Christiansen

Ansiktet bak den lokale vaksinemotstanden

Det var Kåre-Johan Lynge som hadde snakket med Hans Reite. Han bekrefter samtalen han hadde med Reite på ettersommeren i fjor.

Lynge frekventerer en frimenighet i Ulsteinvik og har figurert i lokalavisen som en sterk vaksinemotstander. Han hevder myndighetene heller burde fokusert på tidligbehandling av koronasyke.

– I stedet blir vi tvunget på en vaksine, mener han.

Den lokale smittebølgen har ikke fått ham til å endre mening. Samtidig avviser han at han har hatt noen rolle som «influencer» i noen av frimenighetene i regionen. Lynge understreker at han har henvendt seg til alle – ikke bare kristne.

– Mine meninger er ikke basert på et religiøst grunnlag. De fleste kristne ledere oppfordrer folk til å ta vaksinen, dessverre.

Vaksinemotstanderen Kåre-Johan Lynge har ikke endret synet på vaksinen etter det lokale utbruddet. – Tvert imot, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Aftenposten

Kirkeleder: Oppfordrer til å ta vaksinen

For å fjerne enhver tvil: De aller fleste kristne tar vaksinen. Det viser vaksinasjonsgraden både på Søre Sunnmøre og ellers i landet. Men det finnes norske predikanter som åndeliggjør både koronapandemien og vaksinen.

– Jeg opplever at kristne ledere i Norge har hatt et sterkt fokus på å oppfordre til å ta vaksinen. Kirkeledere i alle våre medlemskirker har vært tydelige på dette. Men jeg ser samtidig at det i enkelte frittstående miljøer har vært både en generell vaksineskepsis, og at det er blitt formidlet en type konspirasjonsteorier, sier Erhard Hermansen.

Han er generalsekretær i Norges Kristne Råd, en paraplyorganisasjon for 24 kirke- og trossamfunn. Hermansen bor også i Fosnavåg, og har gjort det i mange år. Hans oppfatning bekreftes av kommunelege Norunn Kirkebø Elde i Herøys nabokommune Ulstein.

– Vi har god vaksinedekning, men vi har sett en mindre vaksinegrad i et engere miljø rundt en av frimenighetene, sier hun.

Er vaksinen Dyrets merke?

For dem som kobler koronaen og vaksinen til religiøs tro, står Johannes’ Åpenbaring i Bibelen sentralt. Boken omhandler blant annet Dyrets merke, et symbol som festes til dem som motarbeider Gud. Noen tror at vaksinen er dette merket.

– Dette er en test på om vi stoler på Gud eller mennesker, ropte predikanten Thor-Egil Eik under et møte på Storstua konferansesenter i Røyken i oktober.

Det er liten tvil om at testen han refererer til, er myndighetens oppfordring til å ta vaksinen.

I løpet av møtehelgen ble 17 deltagere koronasmittet, ifølge Budstikka. Tre uker senere kunngjorde Storstua på sin egen Facebook-side at senterets leder døde av korona.

Flere uvaksinerte forkynnere og sangere knyttet til andre kristne frimenigheter, har vært alvorlig syke de siste månedene. Dette har de selv eller menighetene kunngjort på sine egne Facebook-sider.

Per Ivar Winnæss i Brølende Lam, mannen som talte på møtet i Fosnavåg, ble også smittet.

– Det er dypt problematisk og urovekkende at enkelte ledere i disse forsamlingene har advart mot vaksinen av religiøse grunner, mener Hermansen.

Flere kirkesamfunn har gått ut og avvist at koronavaksinen har noe som helst med Dyrets merke å gjøre. Det gjør også pastor Hans Reite i Ørsta. Men han setter likevel et religiøst stempel på pandemien.

– Jeg tror det er ett av flere tegn på at vi er i forløpet til endetiden, sier han.

Er ikke overrasket over disse kreftene

Kommuneoverlege Bjørn Martin Aasen har møtt de fleste av de religiøse argumentene i smittesporingen. Den avdekket en lav vaksinedekning blant de smittede. Noen hadde ikke tatt vaksinen fordi det ikke var Guds vilje. Noen definerte håndsprit som Djevelens verk, ifølge kommuneoverlegen.

– Jeg er ikke overrasket over disse kreftene. Jeg kjenner til dem fra før. Mange i de karismatiske menighetene legger sitt liv i Guds hender, sier Aasen.

Kommuneoverlegen syntes situasjonen ble så alvorlig at han valgte å gå ut i lokalmedia. Da hadde han hatt flere samtaler med personer i det religiøse miljøet.

– Det ble åpenbart for meg at det var et press i det karismatiske miljøet om at vaksiner ikke er bra, sier Aasen.

Han bebreider religiøse ledere for å svikte sitt ansvar og mener at det fikk fatale konsekvenser.

Den første uken av utbruddet ble 20 personer over 50 år smittet. Av disse var 13 uvaksinerte. De fire som ble alvorlig syke eller døde i Herøy, var alle blant disse.

Har vært et ikke-tema på talerstolen

Noen følte kritikken var urettmessig. Lederne i Sion-menigheten forteller at de alle er vaksinerte. De understreker at de aldri har øvd noe press overfor medlemmene om å avstå fra vaksinen.

– Temaet har selvsagt vært diskutert uformelt, men vi har vært opptatt av at vaksinespørsmålet ikke skulle skape splid i menigheten. Vi er et trosfellesskap, ikke et meningsfellesskap. Når det er sagt, så var vi overrasket over at så mange ikke var vaksinerte, sier de.

Det har ligget i underbevisstheten blant flere – en frykt for at utbruddet skulle splitte lokalsamfunnet: De vaksinerte mot de uvaksinerte.

– Men mitt inntrykk er at vi har unngått disse frontene. Jeg tror heller utbruddet førte til at alvoret gikk opp for flere, sier ordfører i Herøy, Bjørn Prytz (Ap).

Lederne i pinsemenigheten Sion har alle tatt vaksinen. – Men vi må møte hverandre med respekt. Alle skal føle seg velkomne her, sier Heather Kleppestrand (t.v.) – her sammen med Oddveig Frekøy Skeide, Rita Monica Knotten Torvik og Rolf Magne Tømte. Foto: Tomm W. Christiansen

Forsøkte forgjeves å få avdøde til å ta vaksinen

Den største menigheten i Herøy – Den norske kirke – har ikke vært rammet av smitteutbruddet. Fungerende sogneprest Solfrid Leinebø Seljås har likevel vært tett på noen av dem som er blitt rammet av det.

– Mitt fokus i denne saken har vært de pårørende. Det er der vi som kirke kan gå inn, sier hun.

Fredag 7. januar forrettet hun under gravferden til den 62 år gamle kvinnen som døde av korona. Ifølge sognepresten kan det være en ekstra belastning for pårørende dersom en vaksinemotstander dør av korona.

Med tillatelse fra familien forteller sognepresten at familien forgjeves forsøkte å få henne til å ta vaksinen. I talen under gravferden ble dette fremhevet:

«Hun var kjent for å ha egne meninger, og flere i familien prøvde å overtale henne til å ta vaksinen. Til deres store fortvilelse sto hun på sitt. Da kunne de ikke gjøre noe annet enn å respektere hennes valg», sa sognepresten.

Smitteutbruddet i Herøy kom ikke inn i den lokale kirken. Fungerende sogneprest Solfrid Leinebø Seljås kunne likevel ikke unngå å bli berørt av det. Hun forrettet i gravferden til en 62 år gammel kvinne som døde av korona. Foto: Tomm W. Christiansen

Noen har endret syn, men langt fra alle

To uker etter at koronaofferet i Herøy ble gravlagt, er det vanskelig å spore noen vaksineeffekt i kommunen. I romjulen ble det bare satt én førstedose.

Men flere av de uvaksinerte i menighetene har uttrykt ønske om å ta vaksinen. Kommuneoverlegen i Ulstein forteller om hele familier som nå ønsker vaksine etter å ha vært smittet.

– Det er helt tydelig at når smitten rammer dem selv, endrer mange synet på vaksinen. Men for noen må det altså så alvorlige ting til, sier Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

Kommuneoverlegene har likevel ikke særlig tro på at de mest innbitte vaksinemotstanderne vil endre syn. Kommuneoverlege Norunn Kirkebø Elde i Ulstein mener at noen har låst seg helt og er upåvirket av det som har skjedd.

Kommuneoverlege Norunn Kirkebø Elde i Ulstein forteller at utbruddet ikke har bidratt til å endre synet til innbitte vaksinemotstandere. Foto: Tomm W. Christiansen

– Vi har hatt situasjoner der helsepersonell som jobber opp mot uvaksinerte koronasyke, opplever at de holder fast på motstanden. Dette til tross for at de er blitt alvorlig syke, sier hun.

Men når pastor Hans Reite går opp igjen på talerstolen, kan vi forvente klar tale fra den tidligere vaksineskeptikeren.

– Jeg føler på en skyld etter det som har skjedd. Mitt ønske er derfor at jeg nå kan redde liv ved å si at folk bør ta vaksinen.