– Vi har gitt partene beskjed om at vi ønsker å gå inn i en prosess og bidra til at vi finner en løsning, sier avdelingsdirektør i KS forhandling, Hege Mygland, til NTB.

Ifølge Mygland er KS villig til å se på det mest betente punktet i avtalen om at lærerne skal kunne pålegges å være på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden slik de kan i dag.

– Vi er villige til å se på dette på en annen måte og vil vurdere alle konkrete forslag, sier Mygland, som understreker at initiativet nå ligger hos riksmekleren.

– Vi kan stille til mekling på kort varsel, sier hun.

– Klare til streik

Utdanningsforbundet sendte onsdag ut streikevarsel for ytterligere 5.500 lærere ved 132 ungdomsskoler og videregående skoler. 22 kommuner og samtlige fylkeskommuner utenom Oslo blir berørt fra mandag.

Foreløpig er barneskolene skjermet, men streiken vil bli trappet opp fortløpende, opplyser forbundsleder Ragnhild Lied.

– Tusenvis av lærere i hele landet står klare til å gå ut streik i nye runder. Streikeviljen er stor, denne kampen brenner lærerne for, sier hun til NTB.

Samtidig hilser hun de nye signalene fra KS velkommen.

– Det er først i dag at vi har hørt dette budskapet så tydelig, men det er positivt at KS uttaler vilje til bevegelse. Vi er selvsagt åpne for å snakke med KS, sier hun.

Sikre fleksibilitet

Ifølge Lied handler kampen om langt mer enn de 7,5 timene lærerne kan pålegges å være på skolen.

– Vi streiker for muligheten til å kunne gjøre en god jobb, for mer tid til hver elev, for å kunne gjøre for— og etterarbeid på best mulig måte. Vi må ha en avtale som sikrer lærerne den fleksibiliteten som de trenger i hverdagen, sier Lied.

Om partene greier å blidgjøre hverandre før mandagens streikestart, er umulig å si.

– Det vil ikke være snakk om å avblåse streiken før en klar forbedring av avtalen ligger på bordet, fastslår forbundslederen.

Mekler Reidun Vallevik ved Riksmeklerens kontor vil ikke kommentere streiken, men understreker at det er opp til partene i konflikten hvordan de ønsker å handle.

– Vi fortsetter å gjøre alt vi kan for å finne en løsning. Mer enn det kan vi ikke si nå, sier Vallevik

Tynnslitt tillit

Samtidig er tilliten mellom lærerne og KS på et lavmål. En epost fra KS til alle landets kommuner, der de skriver at de ønsker å bidra til å unngå en opptrapping av streiken, satte onsdag sinnene i kok i Skolenes landsforbund.

– Vi er opprørt og sjokkerte over KS. Faktum er at KS har ikke gjort noen ting i løpet av sommeren for å komme lærerne i møte, sier forbundsleder Anne Finborud til NTB.

Hun hevder det er direkte feil at KS har informert partene om at de er villig til å se på arbeidstidsbestemmelsene på nytt.

– Vi har ikke hørt et pip om dette. Hvis KS hadde henvendt seg til oss med dette budskapet, hadde vi møtt dem på timen. Hva er spillet her, spør Finborud.

Venter med streik

I motsetning til Utdanningsforbundet tar ikke Skolenes landsforbund sine medlemmer ut i streik fra mandag av. Finborud regner med at når hovedstyret i KS møtes 19. august, vil de gi sine forhandlere beskjed om å legge seg flate.

– Derfor venter vi med å ta ut lærere i streik til da, sier hun.

Ifølge Finborud er den beste løsningen å bli enige om å beholde dagens tariffavtale en stund til.

– Jobb nummer én nå er å gjenopprette tilliten mellom lærerne og arbeidsgiver og raskest mulig skape ro, understreker hun.

Utdanningsforbundet vil derimot ha en ny avtale.

– Vi er ikke fornøyd med dagens avtaleverk, sier Ragnhild Lied.