Forsker: Saudi-Arabia og Iran leker med ilden

Oslo (NTB): Saudi-Arabia og Iran leker med ilden, og faren for krig har økt det siste året, mener Midtøsten-forsker etter at en sjiamuslimsk lærd ble henrettet i Saudi-Arabia.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Midtøstenforsker Cecilie Hellestveit sier faren for det hun kaller «ekte krig» — en situasjonen som kommer ut av kontroll med direkte kamphandlinger mellom to eller flere stater i regionen, har økt det siste året.

— Hvis det skulle skje, blir det i så fall med Iran på den ene siden og Saudi-Arabia på den andre. Imidlertid foretrekker begge land at motsetningene heller fortsetter som stedfortrederkriger i Syria og Jemen. Ingen ønsker direkte konfrontasjon landene imellom. Men de leker med ilden på en farlig måte, sier Hellestveit til NTB.

Det var lørdag den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia, noe som ble møtt kraftige reaksjoner i Iran, samt blant sjiamuslimer i Irak og Libanon.

— Dette er en alvorlig krise. Forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia er meget spent. Men jeg tror de vil holde seg til retorikken. Det er imidlertid ille nok, ettersom forholdet allerede var vanskelig, og denne episoden øker spenningen, sier Iran-kjenner Kari Vogt. (©NTB)

Publisert: