— Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser, i en pressemelding.

Leger Uten Grenser opplyste mandag ettermiddag at en av deres feltarbeidere har testet positivit på ebola.

Ifølge VG er det en kvinne som er smittet.

I isolat

Vedkommende ble plassert i isolat søndag, etter å ha fått feber. Laboratorietester skal ha påvist sykdommen.

Ifølge Leger Uten Grenser vil medarbeideren bli transportert til Oslo, der det venter behandling i isolasjon.

— Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner når det gjelder sikkerheten til våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien. Likevel vil det dessverre risko knyttet til å bli smittet, sier Kaltenborn.

Familien varslet

Det er nå igangsatt undersøkelser for å kartlegge hvordan medarbeideren har blitt smittet.

Familien til den smittede er varslet.

— Dette er selvfølgelig en svært vanskeligtid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan,sier generalsekretæren.

UD bistår

Utenriksdepartementet ble orientert om den norske feltarbeideren rundt klokka 19 søndag. Utenrikstjenesten bistår nå Leger Uten Grenser i forbindelse med evakueringen.

– Våre folk i Oslo og ved ambassadene gjør det de kan for å få pasienten raskest mulig hjem. Vi har et tett og nært samarbeid med Leger Uten Grenser, som har gjort en uvurderlig innsats for å få sin medarbeider raskest mulig hjem, sier UDs pressevakt Rune Bjåstad.

– Dette er en situasjon vi tar på det ytterste alvor, sier han.

Helsedepartementet har i samarbeid med UD og flere andre departementet arbeidet med å etablere en beredskap for evakuering av smittede norske helsearbeidere.

I beredskap

Nær 3.000 hjelpearbeidere er på plass i Vest-Afrika for å kjempe mot ebolaepidemien, blant dem 250 internasjonale feltarbeidere. Rundt 20 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars.

Epidemien har til nå krevd nærmere 3.500 menneskeliv, mens over 7.500 er smittet. Spredningen av sykdommen akselererer nå voldsomt, og antall smittede kan i verste fall bli femdoblet mot slutten av oktober, viser tall fra Mobs Lab ved amerikanske Northeastern University.

Regjeringen kunngjorde mandag at Norge vil doble støtten til ebolakampen med 89 millioner kroner til nærmere 184 millioner kroner.

– Det trengs en dramatisk og rask opptrapping av innsatsen om utbruddet skal stanses, sa utenriksminister Børge Brende (H).

Feltsykehus

Blant annet stiller regjeringen to større feltsykehus til rådighet, samt 130 enheter som kan behandle 100 pasienter i ti dager og en nødhjelpsleir for inntil 500 mennesker.

Deler av støtten skal kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner som har folk på bakken i Vest-Afrika, som Røde Kors og Leger Uten Grenser (LUG).

I alt 60 millioner kroner er satt av til å opprette team bestående av 10 til 15 helsearbeidere fra norske sykehus, som skal kunne mobiliseres i løpet av få uker. Brende understreker at innsatsen er frivillig og forsikrer at helsearbeiderne vil få god informasjon om risikoen de tar.

Folkehelseinstituttet har ti personer med kompetanse innen epidemiologi i beredskap.