– Det er all grunn til å advare både forbrukere og matkjeder mot å kjøpe dansk svinekjøtt. Når åtte av ti danske svin er smittet på slakteriene, så er det stor fare for at smitten følger med svinekjøttet ut i butikkene. Det er katastrofalt å få bakterien inn på sykehusene. Og selv om du ikke selv skulle bli syk, så kan du påføre bestemoren din en dødelig sykdom, sier Westin til Nationen.

Det er spredning av den resistente svinebakterien MRSA (gule stafylokokker) han viser til. Mattilsynet i Norge har som mål å utrydde svine-MRSA av hensyn til folkehelsen.

– Antibiotikaresistens er et globalt problem, og vi ønsker å begrense bruken av antibiotika i matproduksjonen, sa Kari Bryhni, direktør for regelverksavdelingen i Mattilsynet, til NTB tirsdag.

Samtidig mener Folkehelsetilsynet her hjemme at man ikke kan utelukke smitte fra kjøtt.

– Vi vet fryktelig lite om hvor stor risikoen er. Vi kan ikke utelukke at personer kan bli smittet på den måten, men med god hånd— og kjøkkenhygiene er risikoen svært liten, sier overlege Jørgen Bjørnholt. Han mener det er behov for mer forskning for å finne ut mer om hvordan smitten kan spres.