OSLO: Bakmennene i narkobransjen kan operere nærmest fritt i Norges nest største by fordi sakene tar for lang tid å etterforske, kommer det fram i den 52 sider lange rapporten. Slik har det vært i flere år, skriver VG lørdag.

Varsleren beskriver videre flere tilfeller der politifolk er blitt beordret til å ta kjøpere, og la selgerne gå

I rapporten lister varsleren opp en rekke konkrete eksempler på at politifolk har fått direkte ordre om å ikke arrestere kjente langere og beslaglegge stoffet deres.

Hendelsene betegnes som mulige brudd både på straffeprosess- og politiloven, og i direkte motstrid med Riksadvokatens rundskriv som ettertrykkelig presiserer at “alvorlige narkotikalovbrudd» skal prioriteres.

Ifølge varsleren er slike styringsdokumenter internt blitt omtalt som “politikerprat».

Har tillit

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen sier til Bergens Tidende at han har tillit til at Vest politidistrikt prioriterer grov narkotikakriminalitet, men sier han vil gjennomføre en inspeksjon av politidistriktets enhet for bekjempelse av organisert kriminalitet neste år.

– Vi har stilt spørsmål etter at vi ble kjent med varselet, og så langt er vi tilfreds med de svar vi har fått, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland statsadvokatembeter til Bergens Tidende lørdag.

Overgrep mot barn viktigere

Elisabeth Bru, som leder for fagforeningen til politiadvokatene i Vest politidistrikt, mener det er viktigere å hindre overgrep mot barn enn å ta narko-bakmenn.

– Barn har aller høyest prioritet, også i de føringer som Riksadvokaten gir når det gjelder hva politiet skal prioritere. Hvis vi ikke klarer å løse de sakene på grunn av ressursmangel, hvilket politi er vi da? Hvis vi ikke kan beskytte de aller svakeste, spør hun i Bergens Tidende.

– Vi klarer ikke å gjøre alt med de ressursene vi har, sier hun, og legger til at hun ikke ser noen annen løsning enn at politiet får tilført økte ressurser.

– Jeg ser ingen annen løsning. Men det er et spørsmål som politikerne må se nærmere på, sier hun.

Følger opp saken

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier i en pressemelding at han tar saken på alvor.

– Varselet er fulgt opp i henhold til gjeldende instrukser. Vi har nylig oversendt et brev med åtte oppfølgingspunkter omforent med politimesteren.

Han understreker at alvorlig narkotikakriminalitet er et prioritert område.

– Samtidig har distriktet vært i en krevende situasjon med knappe ressurser til etterforskning og påtale. De har hatt store restanser i straffesaksbehandlingen, som i det siste er gitt prioritet. Restansene går nå nedover.

– Distriktet har også flyttet ressurser til saker som handler om seksuelle overgrep mot barn, et annet svært høyt prioritert område. Dette har også gitt positive resultater, sier han.

Tajik: Svært alvorlig

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), berømmer varsleren for å ha sagt fra om saken.

– Dette varselet er svært alvorlig. Hvis det er rett, innebærer det grov tjenesteunnlatelse. Å forebygge, er noe av det viktigste politiet gjør. Det å systematisk unnlate å gjøre det, kan over tid få veldig alvorlige konsekvenser, sier Tajik til NRK.

Det er ikke bare i Bergen at politiet får beskjed om å nedprioritere enkelte saker, mener Politiets Fellesforbund.

– Dette er også en situasjon som er gjenkjennelig i deler av landet for øvrig, sier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.