NEW YORK: Det var en tydelig rørt Clinton som sterkt forsinket omsider entret talerstolen på Hotel New Yorker på Manhattan for å holde sitt livs trolig vanskeligste tale.

– Jeg skjønner skuffelsen deres, for jeg kjenner den selv. Men vi skylder Donald Trump en sjanse til å lede dette landet, sa Clinton til salen, som var fullsatt av hennes valgmedarbeidere. Mange av dem har jobbet for henne i årevis, og det var mange tårevåte kinn å se i konferansesalen.

– Smerte

Clinton takket flere ganger sine støttespillere. Hun erkjente åpent at tapet smerter.

– Dette er ikke det utfallet vi hadde ønsket. Jeg er lei for at vi ikke vant dette valget ut fra de verdier vi deler og den visjonen vi har for landet vårt, sa Clinton.

– Dere representerer det beste i USA. Det å være kandidaten deres har vært en av de største æresbevisninger i mitt liv, sa hun.

Til tross for den harde valgkampen, som endte i nederlag, la Clinton vekt på at det har vært verdt det.

– Jeg vil at dere skal huske dette: Vår kampanje handlet aldri om én person eller ett valg. Den handlet om landet vi elsker, sa hun og minnet sine støttespillere om amerikanske verdier som demokrati, respekt og en fredelig maktovertakelse.

– Vi må forsvare dem. Den amerikanske drømmen er stor nok til alle, sa Clinton.

Overskygget

Ingen har tidligere vært så nær Det hvite hus så mange ganger uten å vinne, som Hillary Clinton. Amerikanske kommentatorer mener at selv om Clinton klart var den best kvalifiserte kandidaten, ble hennes kvalifikasjoner overskygget av raseriet mange vanlige amerikanere har mot den politiske eliten i Washington, og et system mange anser som korrupt og urettferdig.

Trump har i langt større grad enn Clinton greid å lese følelsene som rører seg i folkedypet, mener analytikerne.