Russlands president Vladimir Putin kunngjorde lørdag at Russlands deltakelse i avtalen suspenderes.

Beslutningen kom ikke som noen overraskelse etter at amerikanske myndigheter fredag varslet at de trekker seg fra avtalen. Den ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987.

Inntil videre kommer ikke Russland til å ta initiativ til nye samtaler med USA om muligheter for nedrustning.

– Vi vil vente til våre partnere har modnet nok til å gjennomføre en likeverdig, meningsfylt dialog, sier Putin.

Nytt rustningskappløp?

At både Russland og USA nå mener seg fritatt fra forpliktelsene i avtalen, innebærer at begge parter står fritt til å gjøre som de vil, påpeker Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til TV 2.

Han mener man nå risikerer en ny atomopprustning og at faren for atomkrig øker.

– Opprustning ligger i kortene, men vi skal ikke dramatisere det i forkant. Det er er en mer spent situasjon. Nå står partene fritt til å utstasjonere flere mellomdistanseraketter, sier Lodgaard til TV-kanalen.

Kina

INF omfattet bare USA og Russland. Det innebærer at alle andre land står fritt til å ruste opp sine arsenaler av mellomdistanseraketter. Det har blant annet Kina gjort, noe USA irriterer seg over.

Dersom Kina hadde vært omfattet av INF-avtalen, ville 95 prosent av landets arsenal av mellomdistanseraketter som kan bære atomstridshoder, ha vært i strid med avtalen.

Kinesiske myndigheter nøyde seg lørdag med å si at de «tar avstand fra at USA har trukket seg fra avtalen.

– Det vil kunne få en rekke negative konsekvenser, blant annet et nytt rustningskappløp, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

– Vil ikke bli utplassert

INF-avtalen forbyr landbaserte mellomdistanseraketter både med og uten atomstridshoder.

Formelt vil det gå seks måneder før USA og Russland ikke lenger er forpliktet av avtalen. Det er mulig å endre kurs i løpet av denne perioden, men i øyeblikket står partene langt fra hverandre.

Putin varsler at Russland nå vil begynne å utvikle nye typer militære raketter. Samtidig lover han at de ikke vil bli utplassert i den europeiske delen av Russland – så sant ikke USA utplasserer nye raketter.

Samtidig hevdet presidenten at Russland ikke vil bli dratt inn i et nytt kostbart våpenkappløp.

– Kunne ikke opprettholdes

USA og NATO mener Russland har brutt INF-avtalen ved å utvikle et rakettsystem kalt 9M729. Disse rakettene kan angivelig utslette europeiske byer på bare minutters varsel.

Russland avviser anklagene og hevder i stedet at USA har brutt avtalen, blant annet ved å utvikle militære droner med egenskaper som ligner på mellomdistanseraketter.

I tillegg mener Russland at USAs rakettforsvarssystemer i østeuropeiske land utgjør et brudd.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har støttet USAs beslutning om å trekke seg fra INF – til tross for at avtalen har bidratt til å avskaffe en hel kategori atomvåpen.