— Det store flertallet av dødsdommer med to års utsettelse blir omgjort til livsvarig fengsel etter to år, heter det i en uttalelse fra den amerikansk-kinesiske menneskerettsgruppen Dui Hua.

I en pressemelding etter at dommen mot Gu ble kjent, påpeker gruppen videre at alle som dømmes til livsvarig fengsel, kan søke benådning på medisinsk grunnlag etter å ha sonet sju år av dommen.

Gu (53) er kona til Bo Xilai, som i vår ble avsatt som leder for kommunistpartiet i millionbyen Chongqing og suspendert fra kommunistpartiets politbyrå. Hun fikk dommen etter å ha blitt funnet skyldig i drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood i november i fjor.

Den offisielle, engelskspråklige kinesiske avisen China Daily rapporterte fra den sju timer lange rettssaken mot Gu at hun var blitt behandlet for kronisk søvnløshet, angst og depresjon, og at hun hadde utviklet en viss fysisk og psykisk avhengighet av «beroligende, hypnotiske midler» som medførte mentale forstyrrelser.

— Kinesiske myndigheter har tidligere brukt mentale forstyrrelser som grunnlag for benådning på medisinsk grunnlag, skriver Dui Hua. (©NTB)