OSLO: Kristiansen har hele tiden nektet for at det var han som voldtok og drepte to jenter på 8 og 10 år i Baneheia i 2000. Gang på gang har han forsøkt å få saken opp igjen. To forsøk for Høyesterett og fire for Gjenopptakelseskommisjonen. I tillegg er saken sendt til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Mandag møter Kristiansen i Oslo tingrett. Denne gangen er han saksøker.

Kristiansen forsøker å få Gjenopptakelseskommisjonens vedtak kjent ugyldig. Kommisjonen har tre ganger avslått hans begjæring om å få saken gjenåpnet. Det siste avslaget kom i september i fjor.

Første sak

Det er første gang noen har gått til sak for å forsøke å overprøve beslutningen om gjenåpning. Oslo tingrett skal vurdere hvor dypt man skal gå inn i saken.

– Skal man gjøre samme jobben som kommisjonen har gjort eller skal man foreta en lovlighetskontroll? Altså se til at alt har gått riktig for seg i kommisjonens behandling, men ikke gå inn i selve saken, forklarer advokat Kine E. Steinsvik hos Regjeringsadvokaten. Hun representerer Gjenopptakelseskommisjonen.

Saken i Oslo tingrett vil derfor ha betydning for selve Gjenopptakelseskommisjonens rolle. En arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet jobber med samme tema. Gruppen har frist til april neste år med å se på hvordan Gjenopptakelseskommisjonen fungerer.

Ingen begrensninger

Hensikten med opprettelsen av Gjenopptakelseskommisjonen var å etablere en sikkerhetsventil for å unngå justismord.

– Man har nok ikke sett for seg en utstrakt grad av domstolsprøving. Kommisjonen ble nettopp opprettet for å løfte sakene ut av domstolene og å ivareta rettssikkerheten i et særlig og sammensatt organ, sier Steinsvik til NTB.

Det er ingen begrensninger for hvor mange ganger en person kan forsøke å få saken gjenopptatt.

– Men skal man få noen særlig ny saksbehandling ut av det, må det foreligge noe nytt. Ellers vil jo kommisjonen lett vise til sine tidligere vurderinger. Så der ligger det jo en praktisk begrensning, sier Steinsvik.

Gjenopptakelseskommisjonen konkludert med at det ikke forelå nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til å føre til frifinnelse. De vil i retten legge vekt på at vurderingene som ble gjort, var riktige og at det ikke er begått saksbehandlingsfeil.

– Kristiansen vil fortsette

Kristiansen vil fortsette å kjempe til alle veier er prøvd, sier hans advokat Sigurd Klomsæt.

– Han vil gå hele veien. Han er uskyldig dømt. Etterforskningen mot ham var helt ensrettet, det finnes ikke tekniske bevis, sier Klomsæt.

Han mener kommisjonen ikke gjorde jobben sin da den vurderte om Kristiansen skulle få saken gjenopptatt. Klomsæt mener det er ubesvarte spørsmål knyttet til gjerningsmannsprofil, destruerte DNA-bevis og mangler ved Kristiansens kamerat Jan Helge Andersens forklaring.

– Kommisjonen har plikt til å undersøke selv. Det har den åpenbart ikke gjort, sier Klomsæt.

Han vedgår at det ikke er særlig stor forskjell i grunnlaget for å be om gjenåpning i de fire begjæringene.

– Nei, det er ikke all verden. I den siste har vi lagt ytterligere vekt på utdypingen av DNA-bevis. Det er nye metoder som nå er tilgjengelig, men som man ikke kan bruke fordi DNA-materialet er destruert, sier Klomsæt. '